Ukrán válság

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá az oroszok a fogva tartott ukrán pilótanőt

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Moszkvában a délkelet-oroszországi Voronyezsben fogva tartott ukrán pilótanőt, Nagyija Szavcsenkót.

2014.08.27 19:35MTI
Forrás: Wikipedia

Ügyvédje, Mark Fejgin azt is elmondta, hogy a voronyezsi Szovjetszkij kerületi bíróság október 30-ig meghosszabbította a júniusban elfogott pilótanő őrizetben tartását. Az ügyvéd szerint a vizsgálatot a délkelet-oroszországi nagyvárosban is elvégezhették volna, de a nyomozóhatóság ezt elutasította.

Szavcsenko írásban közölte, hogy nem akarja alávetni magát a pszichiátriai vizsgálatnak.

Az orosz nyomozóhatóságok állítása szerint a 31 éves ukrán pilótanő az Ajdar nevű önkéntes fegyveres csapat tagjaként harcolt a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, és ott esett az úgynevezett felkelők fogságába, amikor papírok nélkül akart átjutni az orosz határon. Július 8-án már egy voronyezsi fogdában helyezték őrizetbe.

Másnap azzal gyanúsították meg, hogy köze volt két orosz tévés: Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálához. A riporter és hangmérnök munkatársa Luhanszk közelében június 17-én aknatűzben halt meg. Állítólag Szavcsenko, a Mi-24-es harci helikopterre kiképzett ukrán lövésznő adta meg az adatokat bajtársainak az orosz tévések tartózkodási helyéről.

Szavcsenko tagadta bűnösségét a bírósági tárgyaláson.

Nyikolaj Polozov, az ukrán pilótanő másik ügyvédje a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy a bíróság a nyomozóhatóság "abszurd érvelése" és a védelem által ajánlott egy millió rubeles (mintegy 6,6 millió forint) óvadék ellenére döntött a pilótanő fogva tartásának meghosszabbításáról.

A voronyezsi bíróság épülete előtt a tárgyalás idején Amerika-ellenes tüntetés zajlott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.