Történelem

100 évnyi könny 2 percben

"Könnygáz" néven többféle vegyületet is használnak, noha nem lenne szabad...

2014.08.27 02:30ma.hu

A könnygáz hatóanyaga erősen ingerli a szem, az orr, és a száj nyálkahártyáját, valamint a légutakat. Nagyfokú váladékozást, csípő, égető érzést vált ki, ami átmenetileg blokkolja az emberi tevékenységet.
Katonai és karhatalmi felhasználás során általában kézi vagy gépkocsira szerelt gránátvető segítségével lövik a tömeg elé, s az izzó lövedék pályája mentén és a földet érés, vagy becsapódás után aerosol formában bocsátja ki a forró vegyi reakció során fejlődő anyagot. Rengeteg katonai, félkatonai és egyéb fegyveres szervezet használja, bár a vegyi fegyver konvenció tiltja a vegyi fegyverek felhasználását.

A könnygáz talán a legszélesebb körben elterjedt fegyver tömegoszlatáshoz. Nálunk is bevethetik tömegoszlatáskor, például a futballmérkőzésekhez kötődő huliganizmus ellen, vagy elfajult politikai tiltakozások alkalmával. Amerikában a napokban is használták Missouri nagyváros Ferguson nevű elővárosában, miután napok óta zajlanak a tüntetések egy fekete fiú halála miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.