Egység?

Megalakult az új francia kormány

A gazdasági miniszter helyét egy volt bankár veszi át, aki a közvélemény előtt nem ismert politikus.

2014.08.26 20:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.com/keso

Megalakult kedden a továbbra is 16 miniszterből, valamint 17 államtitkárból álló új szocialista francia kormány. A kabinetben a megszorító gazdaságpolitikát bíráló Arnaud Montebourg gazdasági miniszter helyét egy volt bankár, a 36 éves Emmanuel Macron veszi át.

A korábban Francois Hollande köztársasági elnök gazdasági tanácsadójaként dolgozó szakember a közvélemény előtt nem ismert politikus, nem tagja a Szocialista Pártnak, kinevezése a továbbra is Manuel Valls által vezetett kormányzat centrista vonalát és liberális gazdaságpolitikáját erősíti.

Hollande hétfőn "az általa meghatározott irányvonallal összhangban álló" új kormány alakítására kérte fel a miniszterelnököt, így kényszerítve ki azon miniszterek távozását, akik nem értenek egyet az elnök megszorító gazdaságpolitikájával.

Az oktatási tárcát Najat Vallaud-Belkacem eddigi nőjogi, ifjúsági és sportminiszter veszi át a szintén távozó Benoit Hamontól, a kulturális miniszter Aurélie Filipetti helyett pedig Fleur Pellerin korábbi külkereskedelmi államtitkár lesz. Rajtuk kívül egy államtitkár, Frédéric Cuvillier távozott a kormányból és hat új politikus érkezett, miután Vallaud-Belkacem korábbi tárcáját több részre osztották.

Az új kabinetben nyolc nő és nyolc férfi miniszter foglal helyett, újdonság, hogy Franciaországnak most először lesz női oktatási minisztere.

A kormányátalakítás összességében kismértékűnek tekinthető, hiszen 12 miniszter a helyén maradt, köztük Laurent Fabius a külügyi, Christiane Taubira az igazságügyi, Jean-Yves Le Drian a védelmi és Ségolene Royal a környezetvédelmi tárca élén.

Az elmúlt két évben Hollande már elvesztette a Zöldek és a szélsőbaloldal támogatását, az elmúlt hónapokban pedig a Szocialista Párton belül is egyre nyíltabban bírálták az államfőt a deficitcsökkentés érdekében meghirdetett 50 milliárd eurós megtakarítás és a vállalkozások adóterheinek 40 milliárd eurós csökkentése miatt, amelynek célja a munkahelyteremtés ösztönzése. Montebourg mellett Benoit Hamon eddigi oktatási miniszter próbált a leginkább nyomást gyakorolni az államfőre annak érdekében, hogy ne a vállalkozások, hanem a háztartások számára tegyen inkább engedményeket.

A Szocialista Párt baloldalához tartozó hangadók távozásával a kormányátalakítás legnagyobb kockázata, hogy minimálisra csökkent a kormánypártok parlamenti többség. A nemzetgyűlésben a baloldalnak 305 képviselője van, az abszolút többséghez 289 szavazatra van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.