A többit "nyomon követik"

Még a határ közelében megállították az orosz katonai járművek nagy részét

Az ukrán fegyveres erők még a határ közelében megállították az Oroszországból hétfőn Ukrajnába behatolt katonai konvoj java részét, a többit "nyomon követik".

2014.08.25 14:22MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője elmondta, "orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat" megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére.

A terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. A szóvivő értesülései alapján tíz harckocsi, két páncélozott szállítójármű és két Ural teherautó hatolt be Ukrajna területére. A határőrség tüzet nyitott rájuk, és erősítést kért.

A konvoj zömét megállították, a többit jelenleg "nyomon követik". Liszenko leszögezte: a páncélosokat "feltétlenül ártalmatlanná teszik". Kiemelte továbbá, hogy a Novoazovszk és Mariupol közötti autóút, valamint Novoazovszk városa - amelynél a behatolás történt - jelenleg is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.

Közben a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol vezetése közölte, hogy a településen egyelőre nyugalom van, ugyanakkor az óvóhelyeket teljes készültségbe helyezték. "Mariupolban elegendő létszámú fegyveres erő tartózkodik kellő mennyiségű katonai eszközzel ahhoz, hogy bármilyen támadást visszaverjenek" - hangoztatta Liszenko.

Megerősítette ugyanakkor, hogy jelenleg orosz területről lövik Novoazovszk városát. A Dnyipro-1 önkéntes zászlóaljnál a 0629 Donyeck megyei hírportálnak azt mondták, hogy Novoazovszk közelében, a várostól északra fekvő Markino településnél heves harcok folynak.

Az önkéntesek elmondása szerint a megye északi részéről szakadárok vonultak a településhez, valamint odaértek az Oroszországból behatolt harckocsik is, a zászlóalj szerint mintegy 30 jármű.

Az RNBO szóvivője tájékoztatott továbbá arról, hogy az elmúlt 24 órában négy katona esett el és 31 sebesült meg a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet övezetében. Közölte, hogy a terrorellenes erők megerősítették állásaikat Luhanszk városának északi részén.

Szavai szerint bár a megyeszékhely jelentős része még a szakadárok kezén van, Luhanszk északi része felől a terrorellenes erők támadásokat indítanak, hogy onnan előrehaladva az egész várost ellenőrzésük alá vonják. Beszámolt arról, hogy az éjjel orosz területről 19-szer lőttek át a határon a Luhanszk megyei határőrökre.

Hozzátette, hogy orosz területről ismét észleltek berepülő drónokat - pilóta nélküli felderítő repülőgépeket - ukrán területek fölött Luhanszk, illetve a Krím félszigettel szomszédos Herszon megyében.

Ezen kívül egy csoport fegyveres behatolt Oroszországból Luhanszk megyébe Amvroszijivka térségében, ahol a határőrök tüzet nyitottak rájuk. Szavai szerint a behatolók komoly veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak orosz területre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.