Lengyelország

Meggyilkolt zsidó asszonyoknak állítottak emlékművet

Emlékművet avattak vasárnap a lengyelországi Torun melletti Lubicz községben azoknak a lengyelországi, magyarországi és litvániai zsidó asszonyoknak az emlékére, akiket a Stutthof náci haláltábornak a mai Varmia-Mazúria vajdaság területén létesített altáboraiban gyilkoltak meg.

2014.08.24 16:35MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A varsói magyar nagykövetség az MTI-vel közölte, hogy az avatást ökumenikus szertartás keretében végezték, Joel Chaim Nowicki varsói hászid rabbi részvételével.

Az ünnepségen a tábort túlélt asszonyok, magyar és litván diplomaták, továbbá Torun város polgármestere is részt vettek. A Gdansk közelében fekvő Stutthof koncentrációs táborban, valamint a főleg a Varmia-Mazúria vajdaság területén kihelyezett számos altáborában 1939 szeptembere és 1945 májusa között összesen mintegy 120 ezer zsidót, lengyelt, romát, köztük 49 ezer nőt és gyereket tartottak fogolyként. A halálos áldozatok számát 65 ezerre becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.