Iszlám Állam

Lady al-Kaidát követelték a végül megölt újságíróért a terroristák

A Lady al-Kaida néven ismertté vált Áfija Sziddiki azt tervezte, hogy "piszkos bombával", Ebola-vírussal vagy vegyi fegyverrel intéz támadást az Egyesült Államok ellen.

2014.08.23 08:45MTI
Forrás: Wikipedia

Ez a terroristák e-mailjéből derült ki, amelyet Foley családjának küldtek augusztus 12-én.

A pakisztáni születésű Sziddiki 86 éves szabadságvesztését tölti Texasban, tömeges halált okozó merénylet tervezése miatt. A nőt, aki az Egyesült Államokban doktorált és a Massachusettsi Műszaki Egyetemen neurológusi végzettséget szerzett, Afganisztánban fogták el.

Letartóztatásakor egy kilogrammnyi erősen mérgező nátrium-cianidot és olyan iratokat találtak nála, amelyek ismert New York-i helyszínek és épületek elleni potenciális támadások terveit tartalmazták. Sziddiki egy nappal az őrizetbe vétele után egy asztalon felejtett fegyverrel tüzet nyitott a kihallgatóira. Nem találta el őket, de ő maga súlyosan megsebesült.

Sziddiki a guantánamói amerikai haditengerészeti bázison fogva tartott Ammár al-Balucsinak felesége. A férfi annak a Kálid Sejk Mohamednek az unokaöccse, aki a magát a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének nevezi.

A nő a 2010 elején megtartott pere során azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokat és az iszlámot egyaránt szereti, véget akar vetni a háborúknak, és tagadta ügyvédjei állítását, amely szerint paranoiás lenne. Mivel nem azért ítélték el, mert bárkit is megölt vagy megsebesített volna, a dzsihadisták egyfajta mártírként tekintenek rá. Elítélése zavargásokat váltott ki hazájában, és Júszef Reza Gilani akkori pakisztáni kormányfő Sziddiki szabadon bocsátásáért folyamodott az Egyesült Államokhoz.

Az Obama-kormány elutasította az IÁ által követelt cserét, mint ahogy azt is, hogy 100 millió eurót (132 millió dollárt) fizessen James Foley szabadon bocsátásáért. A terroristák által lefejezett újságíró ügye miatt az Egyesült Államokban újra felszínre került az a dilemma, hogy megengedhető-e váltságdíjat fizetni a túszejtőknek úgy, ahogy azt több európai kormány megtette.

Új megvilágításba került az öt évig a tálibok fogságában lévő és május 31-én öt, a guantánamói börtönben fogva tartott tálib vezetőre kicserélt amerikai katona, Bowe Bergdahl ügye. A csere a bírálók szerint arra bátorította Foley fogva tartóit, hogy vakmerő követelésekkel álljanak elő.

James Foley 2012. november 22-én tűnt el Szíriában. Egy kedden nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint az IÁ egyik tagja lefejezte az újságírót. Amerikai kommandósok július elején egy sikertelen rajtaütéssel kísérelték meg Foley és más Szíriában fogva tartott amerikai túszok kiszabadítását. Az akcióban sajtóértesülések szerint az IÁ legalább öt fegyverese meghalt és egy kommandós megsebesült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.