James Foley brutális meggyilkolása

Bűnügyi nyomozás indult a lefejezett amerikai újságíró ügyében

"Azoknak, akik ilyen cselekményeket követnek el, valamit meg kell érteniük: azt, hogy ennek az igazságügyi minisztériumnak, ennek a védelmi minisztériumnak és ennek a nemzetnek nagyon hosszú az emlékezete és a keze nagyon messzire elér."

2014.08.21 19:23MTI
Forrás: YouTube

Bűnügyi vizsgálat indult James Foley amerikai újságírónak az Iszlám Állam (IÁ) terroristái által Szíriában végrehajtott brutális meggyilkolásának ügyében - jelentette be csütörtökön Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

A tárcavezető nyilatkozata újabb bizonyítéka annak, hogy az Obama-kormány, amely célul tűzte ki a guantánamói katonai börtönök bezárását, továbbra is az igazságszolgáltatási rendszer polgári büntető eszközeivel kíván fellépni a terroristák ellen.

"Azoknak, akik ilyen cselekményeket követnek el, valamit meg kell érteniük: azt, hogy ennek az igazságügyi minisztériumnak, ennek a védelmi minisztériumnak és ennek a nemzetnek nagyon hosszú az emlékezete és a keze nagyon messzire elér" - mondta a miniszter.

"Nem feledjük, hogy mi történt és ezeket az az embereket így vagy úgy, de el fogjuk számoltatni" - tette hozzá.

Holder bejelentése egyúttal nyitva hagyta az elvi lehetőséget az előtt is, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel vegyen elégtételt a történtekért. A nyilatkozatot megelőzően az Egyesült Államok fokozta az IÁ elleni légicsapásokat.

Az amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) csütörtöki közleménye szerint augusztus 8. óta 90 ilyen bevetés történt, közülük 57 a moszuli gát közelében. A Pentagon emellett fontolóra vette, hogy újabb katonákat küldjön Irakba.

Az első kommentárok szerint a civil bűnügyi nyomozás, mint azt a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás ügye is mutatja, komoly nehézségekbe ütközik egy konfliktusövezetben.

Noha amerikai kommandósoknak júniusban az észak-afrikai országban sikerült kézre keríteniük Ahmed Abu Hattalát, az akció egyik kulcsszereplőjét, aki ellen Washingtonban emeltek vádat, az igazságszolgáltatás ügye nagyon akadozva halad.

A szíriai háborús övezetbe vagy akár a Iraknak az IÁ által ellenőrzött területekre való behatolás még nagyobb próbatétel elé állítja majd az amerikai hatóságokat.

James Foley, aki 2011-ben a magyar diplomácia segítségével szabadult ki a Kadhafi-rezsim fogságából, 2012. november 22-én tűnt el Szíriában. Egy kedden nyilvánosságra hozott videofelvétel tanúsága szerint az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita szervezet egyik tagja lefejezte az újságírót.

Szabadon bocsátásáért az őt szabadúszóként foglalkoztató GlobalPost tájékoztatása szerint 132 millió dollárt követeltek a terroristák. Amerikai kommandósok július elején egy sikertelen rajtaütéssel kísérelték meg Foley és más Szíriában fogva tartott amerikai túszok szabadon bocsátását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.