Lengyel védelmi miniszter

Nem lesz NATO-támaszpont Lengyelországban

Inkább a katonai infrastruktúra fejlesztése, a rotációs gyakorlatokon részt vevő NATO-személyzet létszámának növelése várható a szeptember 4-5-ei cardiffi csúcstalálkozótól.

2014.08.21 14:35MTI
Forrás: Wikipedia

Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter a Rzeczpospolita napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az orosz-ukrán konfliktusra reagálva milyen döntést hozhat a csúcs a NATO-erők állandó jelenlétéről a balti államokban és Lengyelországban. Azt mondta, nem hiszi, hogy a záródokumentum az "állandó katonai jelenlét" kifejezést fogja tartalmazni, inkább "folytonos rotációs jelenlétről lesz szó". Tavasz óta forgó rendszerben 300-400 amerikai és kanadai katona vesz részt a lengyelországi gyakorlatokon, ősszel pedig három váltásban 400-400 brit katona érkezik. "A szövetséges erők jelenléte így nemcsak valódi lett, hanem egyre nő" - tette hozzá Siemoniak.

A NATO és Oroszország stratégiai partnerségét elindító 1997-es alapító okirat feltételeiről, amelyekre Németország és a dél-európai országok a kelet-európai támaszpontok létesítését ellenezve most hivatkoznak, Siemoniak azt mondta: "Azt gondoljuk, Oroszország megszegte a szerződést." A miniszter emlékeztetett arra, hogy a NATO elemzései szerint egy-egy 3200-5500 tagú szövetséges osztag fenntartása az új tagállamok területén nem lenne ellentétes az 1997-es szerződéssel. A NATO-csúcson több ország is hozzájárulhat az észak-atlanti szövetség gyorsreagálású erőinek átszervezéséről szóló tervezethez, valamint a Szczecin székhellyel működő közös német-dán-lengyel hadtest megerősítéséhez - mondta.

Lengyelország vezetői, köztük Bronislaw Komorowski elnök és Radoslaw Sikorski külügyminiszter az utóbbi hetekben többször is kijelentették: az orosz-ukrán konfliktus miatt kívánatos lenne NATO-támaszpontokat létesíteni az ország területén. "Elégedett lennék, ha két szövetséges páncélososztag kerülne Lengyelországba" - mondta Sikorski április elején. Hétfőn azonban Angela Merkel német kancellár Rigában elutasította azt az igényt, hogy a NATO állandó támaszpontokat létesítsen Lengyelországban és a balti államokban. "A NATO-nak nemcsak alapokmánya van, hanem Oroszországgal egy partnerségi megállapodása is, amelyet ebben a pillanatban nem szeretnék átírni" - mondta a kancellár. Ugyanakkor megerősítette, hogy mindent meg fognak tenni, ami az adott keretek között lehetséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.