A félreértések elkerülése végett

Az erős dialektussal beszélők nem lehetnek pilóták

A félreértések és az esetleges balesetek elkerülése végett nem engedélyezik majd, hogy a mandarin nyelven erős dialektussal beszélők repülőgép-vezetői engedélyt kapjanak Kínában.

2014.08.21 12:21MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Az engedélyért folyamodó leendő pilóták számára 2016-tól kötelezővé teszik az ország hivatalos nyelvének számító standard kínai vizsga letételét. Aki az oktatási minisztérium által szervezett, kínai állampolgárok számára kifejlesztett teszten a hatos skálán négyesnél lejjebb teljesít, nem lehet pilóta - áll a polgári repülési hivatal rendelkezésében.

Az új szabályok a már alkalmazásban álló pilótákra is vonatkoznak: ha nem képesek erős dialektusuk javítására, más pozícióba helyezik át őket.

A rendelkezésekre azért van szükség, mert egyes kínai pilóták dialektusa komoly félreértések okozója a légiirányítókkal folytatott kommunikáció során - magyarázza a döntést a hivatal.

Kína területén 56 etnikai csoport él együtt, a dialektusok, nyelvjárások és helyi nyelvek száma a 130-at is meghaladja. A pekingi nyelvjárásra épülő standard kínai (putunghua, Kínában mandarin) nyelv 1955 óta nemzeti nyelv, használata - a nyelvi egység megteremtésének céljával - 1985-től kötelező a kínai iskolákban.

A putunghuát jelenleg az ország lakosságának kétharmada, csaknem 850 millió ember beszéli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.