Iszlám Állam

Hiteles az újságíró lefejezéséről közzétett felvétel

Foleyt a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező szélsőséges szunnita erő egy brit akcentussal beszélő, arcát fekete kendővel elfedő embere ölte meg a felvétel tanúsága szerint.

2014.08.21 07:07MTI
YouTube videó screenshot

Hiteles a James Foley amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel - közölte szerdán Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Foleyt a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező szélsőséges szunnita erő egy brit akcentussal beszélő, arcát fekete kendővel elfedő embere ölte meg a felvétel tanúsága szerint. Az interneten kedden megosztott képsorokon szerepelt egy másik, ugyancsak az IÁ fogságába került amerikai újságíró, Steven Sotloff is, akit Foley gyilkosa szerint szintén ki fognak végezni, ha Barack Obama amerikai elnök nem állítja le a szélsőségesek elleni légicsapásokat.

Hayden kijelentette, az amerikai hírszerző szervek elemezték a Foleyt és Sotloffot ábrázoló felvételeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy valódiak. A Pentagon közlése szerint a harci gépekkel és drónokkal folytatott amerikai katonai műveletek a gyilkosság ellenére is folytatódnak majd. Moszul környékén a nap folyamán tizenkét légicsapást hajtottak végre.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára szóvivője révén szerdán a lehető leghatározottabban elítélte a "gyalázatos" gyilkosságot, amely ráirányította a figyelmet az IÁ "Szíria és Irak lakossága ellen folytatott terrorkampányára".

Az üggyel kapcsolatban hamarosan nyilatkozni fog - az egyébként szabadságát töltő - Obama elnök is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.