Iszlám állam

Meg kell állítani a vérengzőket - Berlin és Róma fegyverszállítással nyomatékosít

Az IÁ-t fel kell tartóztatni, mert a terroristák előrenyomulása azzal fenyeget, hogy "futótűzként terjed szét a háborús konfliktus az egész Közel-Keleten".

2014.08.20 16:14MTI
Forrás: youtube.com

A német és az olasz kormány is hajlandó fegyverszállításokkal támogatni az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet ellen harcoló északi-iraki kurdokat - jelentették be szerdán Berlinben, illetve Rómában.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter közös berlini sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a német kormány az IÁ által elüldözött menekültek humanitárius segélyezése mellett az iraki Kurdisztán autonóm tartomány vezetésének kérésére katonai felszerelést is szállít, és arra is hajlandó, hogy fegyverrel és lőszerrel támogassa a kurdokat.

Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is a fegyverszállítások mellett döntött, Németország pedig partnereivel "szorosan egyeztetve" támogatja majd a kurdokat - mondta Steinmeier.

Videó - csak erős idegzetűeknek!



Hangsúlyozta: az IÁ-t fel kell tartóztatni, mert a terroristák előrenyomulása azzal fenyeget, hogy "futótűzként terjed szét a háborús konfliktus az egész Közel-Keleten".

Arról a jövő héten döntenek, hogy pontosan milyen fegyvereket, fegyverrendszereket érdemes Irakba szállítani - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Nem sokkal a berlini sajtótájékoztató után Rómában Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter a parlament szakbizottságának ülésén megerősítette, hogy Olaszország is csatlakozik a kurdokat fegyverrel támogatni kívánó nyugati államokhoz. Elmondta, hogy az olasz hadseregnél használatos könnyű fegyvereket és lőszert, valamint szovjet gyártmányú - a balkáni háborúk idején begyűjtött - fegyvereket juttatnak el Kurdisztánba.

A nyugati országok összehangolják a fegyverszállításokat, hogy ésszerűen, hatékonyan növeljék a kurd erők hadi képességeit - mondta Roberta Pinotti. A támogatás fő alapelve, hogy fegyvert csak a tartományi vezetés fennhatósága alá tartozó csapatok kaphatnak, és kizárólag önvédelemre használhatják őket - tette hozzá.

Németországban az IÁ előretörésével az utóbbi hetekben az egyik legfontosabb politikai kérdéssé vált, hogy szabad-e fegyverrel támogatni a dzsihádisták ellen küzdő erőket, tekintettel arra a kül- és biztonságpolitikai alapelvre, hogy Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe, mert nem lehet kiszámítani, hogy kinek a kezébe kerül fegyver és mire használja azt. Elemzők rámutattak: előfordulhat, hogy a nyugati segítséggel megerősített kurd csapatok legyőzik az IÁ-t, de a következő lépésben a kurd államiság megteremtése céljával használják a fegyvereket, súlyosan veszélyeztetve Irak egységét és a térség stabilitását.

Ugyanakkor a szerdai kormányülés után világossá vált, hogy a berlini vezetés veszélyesebbnek tartja az Iszlám Állam jelentette konkrét fenyegetést, mint a fegyverszállításokból fakadó lehetséges kockázatokat.

Az IÁ június óta kiterjedt területeket vont ellenőrzése alá Irak északi és nyugati részén. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint eddig 1,2 millióan menekültek el a harcok elől otthonaikból Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.