Dinu Patriciu 64 éves volt

Meghalt Románia egyik leggazdagabb embere

Elhunyt Dinu Patriciu üzletember, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) alapító tagja, egykori miniszter, Románia egyik leggazdagabb embere, aki a rendszerváltás utáni első magánvállalatot alapította Romániában.

2014.08.19 19:07MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A súlyos májbetegségben szenvedő, 64 éves vállalkozót hajnalban érte a halál Londonban.

A maszol.ro román internetes újság szerint Dino Patriciu egy milánói klinikán 2012-ben májátültetésen esett át, állapota később sem javult. Az üzletember Romániában a Ceausecu-rendszer bukása utáni "első tőkésként" vált ismerté.

Vagyonát egy ingatlanpiaci vállalkozás, az Alpha Constructii alapozta meg, amely az első magántársaság volt a kommunista rendszer összeomlása után, 1989 végén.

"Két munkatárssal dolgoztam. Az egyik autót és egy vadászpuskát, a másik egy lakást vett, én viszont földvásárlásba fektettem mindenemet az utolsó fillérig. Így kezdődött a kaland" - emlékezett vissza a kezdetekre Patriciu a "Kapitalizmus - A mi titkos receptünk" című dokumentumfilmben, amelyet Alexandru Solomon rendezett.

Patriciu Bukarestben született, építészetből diplomázott, 1998-ban megvásárolta a második legnagyobb román olajvállalatot a Rompetrolt, amelyet hollandiai székhelyű nemzetközi céggé alakított, és bevezette tíz másik országba is.

Románia leggazdagabb emberévé 2007-ben vált azáltal, hogy eladta a Rompetrol részvényeinek 75 százalékát a kazah KazMunayGaz csoportnak. Az üzlettel kétmilliárd dollárt (körülbelül 480 milliárd forint) keresett. "Nem erkölcstelenségről, csak kereskedelmi műveletről volt szó. Csak mítosz, hogy csupán lopás révén arathatunk sikert".

A Forbes magazin 2007-ben az első helyre sorolta az üzletembert a balkáni országok legtehetősebb embereinek listáján, vagyonát 3,4 milliárd dollárra (816 milliárd forint) becsülték.

Ám később vagyona alaposan megcsappant, a lakáspiaci árak zuhanása mellett sorozatos üzleti kudarcok is érték. Patriciut kétszer választották képviselővé, mégpedig 1992-ben és 2000-ben a Nemzeti Liberális Párt színeiben.

A politikától 2003-ban vett búcsút, hogy teljes energiáját az üzleti életnek szentelje. Az üzletember több lezáratlan bírósági ügynek is főszereplője volt. Vádolták csalással, pénzmosással, tőzsdei adatok manipulálásával, mégsem ítélték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.