Totális terror

Újabb rendőrgyilkosság Egyiptomban, folyamatos terrortámadások

Ismeretlenek agyonlőttek egy rendőrt, egy másikat pedig megsebesítettek hétfőn Egyiptomban, ahol az utóbbi időben mindennapossá váltak terrorcsoportok ehhez hasonló rajtaütéses támadásai.

2014.08.19 04:31MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

A legújabb rendőrgyilkosságról szóló különböző hírek eltérően adják vissza a történteket. Egyes források szerint a rendvédelmisekre egy ellenőrző ponton támadt rá fegyveresek egy csoportja az északi el-Garbíja tartományban. Más hírek arról szólnak, hogy a két rendőr járőrözés közben figyelt fel egy járműre, amelynek utasai azonnal tüzet nyitottak rájuk, amint közeledni kezdtek feléjük.

A biztonsági erők létesítményei és tagjai elleni fegyveres rajtaütésesek és pokolgépes merényletek az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly nyári elmozdítása óta rendszeressé váltak Egyiptomban. Az utóbbi idők legvéresebb kimenetelű támadásában huszonkét határőr lelte halálát egy, a líbiai határtól nem messze felállított ellenőrzőponton júliusban.

Az akkor még tartó ramadán böjti hónap miatt koplaló biztonságiak éppen böjttörő vacsorájukat költötték el, amikor mintegy húsz, gránátvetőkkel és gépkarabélyokkal felfegyverkezett szélsőséges rohanta le őket. Csütörtökön különböző közösségi oldalakon terjedt egy videó, amelyen egy tucatnyi álarcos fegyveres látható, akik bejelentették, hogy merényleteket fognak végrehajtani a főváros déli részén szolgáló rendvédelmisek ellen.

Az as-Surúk című napilap hétfői számában arról adott hírt, hogy a Kairó egyik déli elővárosáról elnevezett Helván brigádok tagjai közül a felvétel nyilvánosságra kerültése óta nyolcvanat sikerült elfogniuk a belbiztonsági szerveknek. Vasárnap a fővárosban több generátort és egy felsővezeték-tartó oszlopot robbantottak fel ismeretlenek, ami tovább fokozta az országot egyébként is terhelő energiahiányt.

Ibráhím Mahlab kormányfő szombaton úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hetekben Egyiptom-szerte mintegy háromszáz villanyoszlopot rongáltak meg. Az al-Vafd című lap hétfőn azt írta, hogy az elmúlt három napban Egyiptom történelmének legsúlyosabb áramkimaradás-hullámát éli. Az energiatermelés harmincöt százalékkal zuhant, több erőmű teljesen leállt, és az ország egyes részein naponta három-négy órás áramszünettel kell számolni. Az új kormányra és Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfőre nézve az előre megjósolt áramkimaradások sorozata komoly veszélyt jelent. Egy éve egyebek mellett ezért is vonultak tömegesen utcára a tüntetők, megkönnyítve, hogy a hadsereg elmozdítsa Murszi elnököt. Ugyancsak vasárnap Gíza tartományban a biztonsági erők hatástalanítottak négy házilag elkészített robbanószerkezetet, amelyeket ismeretlen tettesek az el-Aját régión átvezető vasúti sínekre helyeztek. Az al-Maszri al-Jóm napilap szerint a propán-bután gázpalackokból készített pokolgépeket az arra haladó vonatok léptették volna működésbe, elképzelhetetlen pusztítást okozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.