Gázai konfliktus

Leállították a Gáza melletti izraeli vasútvonalat

Attól tartanak, hogy az övezetből páncéltörő rakétákat indítanak a szerelvények és azok utasai ellen.

2014.08.18 11:56MTI

Az izraeli védelmi minisztérium elrendelte a Gázai övezet szomszédságában futó vasútvonal leállítását - közölte a közszolgálati rádió.

Attól tartanak, hogy az övezetből páncéltörő rakétákat indítanak a szerelvények és azok utasai ellen, ezért felfüggesztették az Askelón és Szderót közötti járatokat mindaddig, amíg az izraeli vasúttársaság fel nem szereli rakéta-elhárítókkal a vagonokat.

A vonatok leállítása miatt pótlóbuszokat állítottak be a vonalon, a délre tartó utasoknak egyelőre Askelónnál át kell szállniuk, ha tovább akarnak utazni a Gázai övezettől néhány kilométerre lévő Szderót felé.

Hétfő éjfélkor jár le az ötnapos ideiglenes tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között, amelyet a tartós fegyvernyugvásról szóló kairói tárgyalások idejére kötöttek, de egyelőre nem világos, sikerül-e egyezségre jutni az egyiptomi közvetítéssel folyó megbeszéléseken, és meghosszabbítják-e a nyugalmi időszakot.

Ez a harmadik sikeres ideiglenes tűzszünet az Erős Szikla hadművelet július 8-i elindítása óta. Az első után az övezetből heves rakétatámadás érte Izraelt, és a második lejárta előtt néhány perccel szintén több rakétát lőttek ki a szomszédos területekre.

Forrás: youtube.com

Közben az izraeli hadsereg lerombolta a házát azoknak a palesztinoknak, akiket a három izraeli fiatal június közepi elrablásával és megölésével gyanúsítanak.

Vasárnap éjjel a hadsereg műszaki alakulata lerombolta annak a három férfi Rámalláhtól délre, illetve Hebronban lévő házát, akit az izraeli tizenévesek megölésével vádolnak. A katonai rádió szerint a palesztinok eközben kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközök bevetésével válaszoltak. A hadsereg szerint ez "elrettentő üzenet a terroristáknak".

Amar Abu Eisa és Marván Kavaszme a bűntény óta ismeretlen helyen tartózkodik, de Hoszám Kavaszmét július 11-én elfogták az izraeli hatóságok. Kihallgatása során beismerte bűnrészességét, hogy segédkezett a merénylet megtervezésében, irányításában, majd a holttestek eltüntetésében. A Sin Bét belbiztonsági szolgálatnál tett vallomásában azt mondta, hogy az izraeliek elleni akcióhoz a Gázai övezetből, a Hamász iszlamista szervezet tagjaitól kapott pénzt.

A házak lerombolása ellen több beadványt nyújtottak be az izraeli legfelsőbb bírósághoz, de a bírói grémium elutasította a fellebbezést.

A palesztinok azt követelik, hogy az izraeli hatóságok rombolják le a bosszúból megölt palesztin tizenéves gyilkosainak otthonát is.

A három izraeli tizenéves június 12-i elrablása után az izraeli hadsereg Ciszjordániában őrizetbe vett több száz palesztint, majd a feszültséget tovább fokozta, amikor bosszúból izraeliek megöltek egy palesztin fiatalt. A gázai palesztin fegyveres szervezetek válaszul fokozták a rakétatámadásokat Izrael ellen, ami miatt az izraeli hadsereg július 8-án megindította az Erős Szikla hadműveletet a rakétatűz megállítása és a Gázai övezetből induló támadásokhoz használt alagutak felszámolása céljából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.