Ukrán válság

NATO: készülni kell a felségjelzés nélküli alakok beszivárgására

A NATO-nak meg kell tanulnia kezelni az Oroszország által folytatott "hibrid háború" révén keletkező helyzetet, és mindenekelőtt fel kell készülnie a felségjelezés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek beszivárgására.

2014.08.17 19:30MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

A Die Welt című német lap online kiadásában vasárnap megjelent interjúban Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kifejtette: a hibrid háború négy eszköz ötvözésével folytatott hadviselés.

Ezek a diplomácia, az információ, a katonai-fegyveres erő és a gazdaság, az egyes elemek angol nevének (diplomacy, information, military, economy) kezdőbetűjéből képzett katonai szakkifejezéssel: dime.

A hibrid modell "összefogja a nemzetállami hatalom, befolyás valamennyi eszközét, és felhasználja egy másik nemzet ellen", és éppen ennek a modellnek a működését lehet megfigyelni Oroszország Ukrajnával kapcsolatban folytatott tevékenységében - mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka, nagyon aggasztónak nevezve az új hadviselési forma megjelenését a gyakorlatban.

Hozzátette: az ukrán válsággal kapcsolatban "teljesen őszintén szólva az a legfontosabb, hogy a NATO-tagországok legyenek felkészülve az úgynevezett zöld alakok, vagyis a felségjelzés nélküli egyenruhát viselő katonák" megjelenésére, akik a Krím félszigeten kipróbált módszert alkalmazva nyugtalanságot szítanak, kormányzati épületeket foglalnak el, szakadárokat képeznek ki a fegyverforgatásra, és így megrendítik az egész ország stabilitását.

Amennyiben a szövetség ilyen jelenséget tapasztal bármely tagállamában, a kollektív védelem elve alapján azonnal közbelép - jelentette ki a NATO európai főparancsnoka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.