Örökség

A partiumi Csomaközön felszentelték a felújított középkori templomot

"A magyarokat 26 évvel ezelőtt úgy választotta el a határ, hogy szinte reménytelen volt az átjutás, ma pedig teljesen természetes az, hogy határon átnyúló program keretében lehet felújítani a magyarság épített örökségét."

2014.08.17 15:10MTI
freedigitalphotos.net/africa

A szombat délutáni ünnepségről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnapi hírlevele számolt be.

A közlemény szerint húsz magyarországi és tíz romániai templomot foglal magába a Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben című határon átívelő projekt, melynek célja egy vallásturisztikai útvonal kialakítása, a történelmi Magyarország egyházi örökségének összekapcsolása és megismertetése.

A projekt keretében több templomnál végeznek régészeti feltárásokat a határ mindkét oldalán. A Szatmár megyei műemlékek közül a csomaközi, a berei, az ákosi és a krasznacégényi templomokat restaurálják. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rámutatott: az örökségvédelem csupán látszólag szól a múltról.

"Kulturális örökségünk megőrzése a jelenről, még inkább a jövőről szól. Csak akkor tudunk jövőt építeni, ha biztos és erős talapzaton állunk. És nem szabad azt hinnünk, hogy mások oldják meg a mi problémáinkat, nekünk minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a mi dolgainkat összefogással, közös akarattal, szándékkal, mi magunk rendezzük" - mondta Csomaközön Kelemen Hunor.

A templom felszentelésén Csűry István református püspök hirdetett igét. "Ennek a templomnak ugyan nincs gyülekezete, de van egy olyan közössége, amely azt sugallja, hogy itt imádkozó, gondoskodó emberek élnek" - mondta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

A csomaközi református templom középkori eredetű, berendezése részben már elpusztult, csak falazott szószéke áll még. A templomban a hívek megfogyatkozása miatt nem tartanak istentiszteletet, ám a felújított műemléképületben kiállítóteret rendeznek be, amely hely- és egyháztörténeti kiállításoknak ad otthont - közölte hírlevelében az RMDSZ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.