Luhanszknál

Lelőtték a szakadárok az ukránok MiG-29-es harci gépét

"A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot" - mondta a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője.

2014.08.17 11:52ma.hu
Forrás: youtube.com

Kelet-ukrajnai szakadárok lelőtték az ukrán hadsereg egy MiG-29-es harci gépét vasárnap reggel Luhanszk város környékén - jelentették be ukrán katonai szóvivők.

"A terroristák lelőttek vasárnap egy MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot" - mondta Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője.

"A pilóta katapultált. Felkutatták, és most már biztonságos helyen van" - tette hozzá.

Az esetről több részletet egyelőre nem közöltek, nem lehet tudni azt sem, hogy a pilóta milyen állapotban van.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke azt állította pénteken, hogy az ukrán hadsereg ellentámadást indított az oroszbarát szakadárok ellen. A megelőző három napban a felkelők "sok harceszközt elpusztítottak és sok ellenséges katonát megöltek", és újra folyosót létesítettek Donyeck és Luhanszk városok között - közölte.

Közben katonai támogatást kért országa számára az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz a NATO-tól és az Európai Uniótól az ukrán külügyminiszter. Kijev közben elismerte, hogy humanitárius segélyt szállít az orosz konvoj.

Pavlo Klimkin a Deutschlandfunk német rádióállomásnak adott interjúban úgy vélekedett, hogy a nyugati katonai szövetség részéről új stratégiára van szükség Ukrajnával kapcsolatban.

Szerinte a NATO-nak és az EU-nak fontolóra kell vennie, hogy milyen lépéseket tehetnek, illetve tesznek akkor, ha "megszegik a szabályokat, amint azt a Krím félsziget annektálása, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták támogatása bizonyítja".

A hírügynökségek által szombat éjszaka előzetes ismertetett interjúban Klimkin hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyértelműen katonai támogatást kér. Utalt arra is, hogy az ország gazdaságilag és pénzügyileg rendkívül nehéz helyzetben van, ezért a most szükséges katonai segélyt csak később tudja visszafizetni.

Az általa említett új stratégiával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy szeptemberi csúcstalálkozóján a NATO elfogadja azt. A stratégia részeként említette a politikai támogatást, a katonai segélyt, a reformok segítését, továbbá támogatást olyan területeken, mint a terrorizmus elleni harc vagy a kiberbiztonság.

Az ukrán külügyminiszter Berlinben tartózkodik, ahol vasárnap orosz, továbbá német és francia kollégájával találkozik.

Szombat késő este vált ismertté a német fővárosban, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a jövő hétre kijevi látogatásra hívta meg Angela Merkel kancellárt. A kancellár szóvivője szerint jelenleg tanulmányozzák a meghívást.

Petro Porosenko ukrán elnök rendeletet adott ki, amely szerint a Nemzetközi Vöröskereszt koordinálásával érkezett humanitárius segítségnek tekintik a határon veszteglő orosz szállítmányt. Ezzel közelebb kerültek ahhoz, hogy a 300 teherautóból álló konvoj átléphesse az ukrán határt.

Kijev korábban hangoztatott aggodalmai szerint a konvoj katonai célokat is szolgálhat. Oroszország mindvégig azt állította, hogy humanitárius segítségről van szó a jelentős arányú oroszbarát lakosságnak otthont adó térség számára.

A vöröskereszt egyik illetékese, Pascal Cuttat szombat éjjel elmondta, hogy Ukrajna és Oroszország már megállapodott az 1800 tonnányi rakomány átvizsgálásának módjáról. Ahhoz azonban, hogy a rakomány átléphesse a határt, a kijevi vezetés egyértelmű engedélyére és biztonsági garanciáira is szükség van. Az ukrán kormány előzőleg azt hangoztatta, hogy a konvoj biztonságáért Moszkva a felelős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.