Pásztor István

VMSZ: jó döntés volt belépni a szerbiai kormányba

Jó döntést hozott a Vajdasági Magyar Szövetség, amikor a márciusi szerbiai választásokat követően kormánykoalícióra lépett a Szerb Haladó Párttal (SNS).

2014.08.15 19:45MTI

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke hangsúlyozta, hogy a VMSZ most "egy jelentős erőfeszítésnek a részese, nem egy dicsőséghadjáratnak, mert ez egy nagyon terhelt időszak", de már akkor is tisztában voltak az előttük álló nehézségekkel, amikor aláírták a koalíciós szerződést.

"Jó döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy az asztalnál ülve próbálunk befolyást gyakorolni a folyamatokra" - magyarázta, utalva korábbi kijelentésére, miszerint a kormány részeként sikeresebben tudnak érvényt szerezni a vajdasági magyarság számára fontos ügyeknek, mint ellenzékből politizálva.

Senki számára sem lehet kielégítő a száz nap alatt elvégzett munka a várakozásokhoz viszonyítva - fogalmazott a VMSZ elnöke. Hozzátette: "Nem szabad azonban elfelejteni sem a problémáknak a mélységét, sem a sokszámúságát, sem azt az áldatlan állapotot, amelybe az ország került az árvíz következményeképpen. Mindezzel birkózott a kormányzat, és annak részeként mi is".

Az áprilisban aláírt koalíciós szerződésbe a vajdasági magyar közösség, a tartomány, valamint a magyar és a szerb nép történelmi múltja szempontjából fontos kérdések is bekerültek, ezek közül az első száz napban több is megvalósult. A VMSZ elnöke ezek közül a - kisebbségi önkormányzatként működő - nemzeti tanácsokról szóló törvény megváltoztatását emelte ki, amely megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy október 26-án nemzeti tanácsi választásokat lehessen tartani Szerbiában.

Emellett igen fontosnak nevezte annak a médiatörvény-csomagnak a kidolgozását és elfogadását, amely "több mint 10 év várakozás után pontot tett a számunkra nagyon fontos kérdések végére". Ezek között az alapítói jogok, a finanszírozás és a privatizáció kérdése áll a legfőbb helyen. Ez utóbbi kötelező érvényű lépés volt - magyarázta Pásztor -, "de azt gondolom, hogy olyan feltételrendszert sikerült beépíteni a törvénybe, amely azt tudja garantálni, hogy a kisebbségi közösségek nyelvén sugárzott műsorok életben tudjanak maradni. Nekünk ez volt az elsődleges célunk".

A vajdasági politikus a VMSZ kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban összegzésként megjegyezte: "nem feledkeztünk meg a választási programban megfogalmazott célkitűzésekről, naponta szembesítjük önmagunkat azokkal az ígéretekkel, amelyeket megfogalmaztunk, és iparkodunk megvalósítani azokat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.