Támogatás

Fegyvert és lőszert küldene Irakba a cseh kormány

A hadianyagot az iszlám radikálisok ellen harcoló bagdadi kormánynak vagy a regionális kurd kormánynak tervezik eljuttatni.

2014.08.15 18:33MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Fegyver- és lőszerszállítmánnyal kívánja támogatni az iszlám szélsőségesekkel harcoló Bagdadot Csehország - közölte pénteken a cseh külügyminisztérium.

"A Cseh Köztársaság azon dolgozik, hogy összeállítson egy hadianyagokat tartalmazó szállítmányt az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló demokratikus iraki erők számára" - áll a minisztérium közleményében.

"A hadianyagot az iszlám radikálisok ellen harcoló bagdadi kormánynak vagy a regionális kurd kormánynak tervezzük eljuttatni" - pontosította a David Frous, a tárca szóvivője.

Hozzátette: a szállítmány pontos összetételét még nem határozták meg. A minisztérium ugyanakkor azt is mérlegeli, hogy a hadianyagot közvetlen támogatásként, vagy üzleti szerződés alapján küldje Irakba. Amennyiben közvetlen támogatásról lenne szó, akkor azt a kormánynak is jóvá kell hagynia. A bagdadi kormány prágai nagykövetsége útján azonnal üdvözölte és megköszönte a cseh támogatást.

"A Cseh Köztársaság hosszú távon támogatja a központi kormány és a többi demokratikus erő azon igyekezetét, hogy normalizálják a biztonsági helyzetet Irakban" - mutatott a cseh külügyminisztérium.

Ugyanakkor leszögezte: Prága tudatában van felelősségének a nemzetközi terrorizmus és a vallási fanatizmus elleni küzdelemben, s ebben az ügyben az EU és NATO-partnereivel közösen kíván eljárni. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter korábban támogatásáról biztosította az amerikaiak légi csapásait az iszlám szélsőségesek ellen.

Zorálek ugyanakkor úgy véli: egy közvetlen katonai beavatkozás Irakban csak az ENSZ-mandátuma alapján lehetséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.