Pártok, szankciók

Betett a lengyel belpolitikának az orosz embargó

Veszített támogatottságából a két legerősebb lengyel párt.

2014.08.12 19:24MTI
Forrás: youtube.com

Enyhén veszített támogatottságából a két legerősebb lengyel párt az Oroszországgal szemben kivetett uniós szankciók miatt, ez azonban semmiképpen nem jár együtt oroszbarát hangulatok növekedésével - derül ki a Rzeczpospolita lengyel napilapban kedden közzétett felmérésből.

Az ellenzéket vezető konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) továbbra is fenntartja azt a mintegy tíz százaléknyi előnyét, amelyet a lehallgatási botrány kitörése után szerzett a kormányzó Polgári Platformmal (PO) szemben. A PiS most elért 33 százaléknyi támogatottsága azonban háromszázalékos esést jelent az egy hónappal ezelőtti eredményhez képest, míg a PO népszerűsége egy százalékkal csökkent azóta.

Két-két százalékkal nőtt ugyanakkor annak a két pártnak a kedveltsége, amelyek az utóbbi napokban arra figyelmeztettek: rossz hatással lehetnek a lengyel vállalkozásokra és gazdákra az Oroszország ellen kivetett uniós szankciók. A kisebb kormánykoalíciós párt, a Lengyel Parasztpárt (PSL) így 6 százaléknyi, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) pedig 11 százaléknyi támogatottságra tett szert.

Az utóbbi időben Oroszország iránt több alkalommal is rokonszenvet mutató Janusz Korwin-Mikke pártja, a Jobboldali Kongresszus (KNP) támogatottsága azonban nem nőtt, hatszázalékos szinten maradt.

A Rzeczpospolita ezzel kapcsolatban Kazimierz Kik neves politológus professzort szólaltatta meg, aki szerint "Korwin-Mikkének láthatólag nem válnak hasznára az Oroszország elnökét dicsérő kijelentései".

A politológus úgy értelmezi a felmérést: az SLD és a PSL népszerűségének növekedése, valamint a KNP stagnálása rámutat arra, hogy a lengyelek semmiképpen sem támogatják Oroszország jelenlegi politikáját, nem szívesen fogadnák azonban az uniós szankciókkal járó gazdasági veszteségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.