The Washington Post

Már nem az al-Kaida az "igazi" - csoportosan állnak át az Iszlám Államhoz

Az átállások elsősorban a terrorhálózat jemeni szervezetét, az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) és a csoport észak-afrikai szárnyát, az Iszlám Maghreb al-Kaidáját (AQMI) érintik.

2014.08.11 08:25MTI

Amerikai titkosszolgálati értesülések szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni és afrikai fiókszervezeteinek tagjai csoportosan állnak át az Irakban és Szíriában előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoporthoz - olvasható a The Washington Post című amerikai napilap friss elemzésében.

A lap által megkérdezett terrorelhárítási szakértőket aggodalommal tölti el a jelenség, azt ugyanis az IÁ növekvő vonzerejének tulajdonítják. "Az al-Kaida számos helyi szervezetéből álltak át kisebb csoportok az IÁ-hoz" - közölte a hírszerzés egyik neve elhallgatását kérő munkatársa, hozzátéve, hogy a helyzet valószínűleg a szunnita fegyveresek minden újabb győzelmével tovább fog súlyosbodni.

Név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint az átállások elsősorban a terrorhálózat jemeni szervezetét, az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) és a csoport észak-afrikai szárnyát, az Iszlám Maghreb al-Kaidáját (AQMI) érintik. A tájékoztatás szerint a jelenség az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket kezdett ölteni és az olyan, például líbiai dzsihadista csoportokat is érinti, amelyek formálisan nem részei az al-Kaidának.

A megkérdezett szakemberek 10 ezerre becsülték az Iszlám Állam harcosainak számát, közülük állítólag 3-5 ezren nem iraki és szíriai, hanem külföldi állampolgárok. A szíriai polgárháború a jelek szerint felettébb kedvező volt a toborzás szempontjából, a fegyveres felkelés ugyanis jóval több külföldi dzsihadistát vonzott, mint az iraki vagy az afganisztáni háború, részben azért, mert Szíria könnyebben elérhető a Közel-Keletről és Európából is.

Az újabb harcosok csatlakozása még jobban megerősítette a szervezetet, amelyet azóta tartanak számon a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb milíciájaként, hogy tagjai az iraki hadsereg katonáit megfutamítva egy villámhadjáratban nemrégiben jelentős területeket foglaltak el Szíria keleti, illetve Irak északnyugati részén.

Amerikai tisztségviselők szerint az Iszlám Állam gyors felemelkedésében pszichológiai és taktikai tényezők egyaránt közrejátszottak. A szervezet központi magjának tagjai a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az Irakot 2003-ban megszálló amerikai hadsereg elleni harcok során szereztek harctéri tapasztalatokat. A csoport rajtaütések és emberrablási akciók végrehajtásával gyűjtött pénzt és fegyvereket. Könyörtelenségének híre miatt is sokan átálltak az ÍÁ-hoz az iraki biztonsági erők szunnita tagjai közül, különösen azért, mert a csatlakozók jelentős része amúgy is elégedetlen volt a síiták vezette bagdadi kormánnyal.

Elemzők úgy vélik, hogy a korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam néven ismert szervezet alapos megfontolás nélkül toboroz és kezd újabb offenzívákba, a csoport vezetőinek szerintük nincs türelme az al-Kaida által előnyben részesített összetettebb és időigényesebb terrorakciók megszervezéséhez.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szakértői eddig nem látták jelét annak, hogy az al-Kaidának egy teljes fiókszervezete vagy egy magas rangú vezetője állt volna át, elmondták azonban, hogy továbbra is figyelemmel fogják követni a fejleményeket.

Azt egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a toborzási folyamatra vagy a szervezet megítélésére az, hogy az amerikai légierő az utóbbi napokban megkezdte az IÁ állásainak bombázását Irakban. Többen abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a korábban elsősorban egy "iszlám kalifátus" megteremtésén fáradozó szunnita harcosok ezután nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra.

Az interneten az iszlamista csoportok tagjai közül sokan máris megtorlást helyeztek kilátásba az Egyesült Államok ellen a légicsapásokra válaszul. A Sumuh al-Iszlám című dzsihadista fórumon az egyik bejegyzésben arra szólították fel a muszlim harcosokat, hogy egyesítsék erőiket az amerikaiak ellen. "Saját hazájukban, Amerikában kell lecsapniuk a mudzsahedeknek, hogy megfegyelmezzék az Egyesült Államokat és bűnöző katonáit" - írta az egyik hozzászóló az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint.

Bár egyelőre egyetlen Amerika-ellenes terrortámadás sem köthető a szélsőséges milíciához, James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója arról számolt be januárban, hogy a csoport az Egyesült Államok területén is tervez támadásokat. Ezen rajtaütéseket az is megkönnyítené, hogy eddig mintegy száz amerikai állampolgár csatlakozott vagy próbált meg csatlakozni a szíriai polgárháborúhoz, a szakértők szerint pedig az IÁ-nak is legalább tucatnyi amerikai harcosa lehet.

Bár az Iszlám Állam az iraki al-Kaidától eredezteti magát, a két szervezet között idén kenyértörésre került sor, miután a globális terrorhálózat részéről számos bírálat érte az IÁ-t szíriai taktikája és a civilek tömeges mészárlása miatt. Az Abu Bakr al-Baghdadi vezette szervezet azóta elképesztő gyorsasággal tett szert pénzre és fegyverekre, toborzott harcosokat és foglalt el nagy kiterjedésű területeket, amelyeken júliusban "iszlám kalifátus" létrehozását jelentették be.

"A történtek jól mutatják, mennyire előnyös egy terrorszervezet számára, ha évek óta a terepen harcolhat, mint az Iszlám Állam Irakban és Szíriában. Hadmozdulataik igazán rendkívüliek más csoportoknak, például az al-Kaida jemeni vagy mali fiókszervezeteinek a műveleteihez képest" - mondta Daniel Benjamin, a Dartmouth Egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.