Székelyzászló-ügy

Megtámadta a bíróságon a Kovászna megyei prefektus a székelyzászló-felvonást

A székelyföldi Kovászna megyei prefektusi intézmény megtámadta a bíróságon a kézdivásárhelyi székely zászlók felvonását, mert törvénytelennek tartja.

2014.08.01 18:15MTI
Forrás: Wikipedia

A lobogókat még július 26-án vonták fel. Az ünnepi eseményen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is részt vett. A kormánymegbízotti intézmény pénteki közleményében Marius Popica prefektus kifejtette: nem magát a rendezvényt támadta meg, hanem a székely zászlók felvonását, amely szerinte törvénytelen, mivel ezt januárban megállapította már a brassói ítélőtábla egyik ítélete.

A kézdivásárhelyi önkormányzat először 2013-ban Kézdivásárhely főterén vont fel nagyméretű székely lobogókat. A prefektus akkor is bírósághoz fordult, és annak nyomán született a brassói jogerős ítélet.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a július 26-i, második zászlófelvonáson azt mondta, hogy "annyiszor vonnak fel újabb zászlókat, ahányszor szükség lesz rá".

A pénteki közleményben Popica hangsúlyozta, az általa vezetett intézmény soha nem ellenzett olyan rendezvényt, amely a hagyományok őrzésére, a nemzeti identitás ápolására irányul, de a prefektúrának közbe kell lépnie a törvények szerint akkor, amikor törvénysértés történik.

A prefektus az általa vezetett intézmény álláspontjával elégedetleneknek is üzent. Az esetet a gyorshajtásért járó büntetéshez hasonlította. Mint mondta, ha valaki túllépi a megengedett sebességet, akkor vállalnia kell ennek következményeit, és nem ildomos mást kikiáltani bűnbaknak.

Semjén Zsolt a zászlófelvonási ünnepségen románul is megköszönte Kovászna megye prefektusának az országos reklámot, amit a zászlófelvonás ellenzésével csinál az ügynek. Kijelentette: az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában. Hozzátette, hogy Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.