Átmenetileg kivonták

Egy ideig nem lesz külképviselete az Uniónak Líbiában

Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanakkor csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy országa nagykövetségének tagjai továbbra is Líbiában maradnak.

2014.07.31 20:09MTI

Átmenetileg Tunéziába helyezte át Líbiába delegált diplomáciai képviseletét az Európai Unió a líbiai főváros térségében uralkodó romló biztonsági helyzet miatt - jelentette be Michael Mann, az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A képviselet tagjai csütörtökön reggel érkeztek meg Tunéziába. A szóvivő hozzátette, hogy munkatársaik visszatérnek állomáshelyükre, amint a biztonsági helyzet ezt lehetővé teszi. Michael Mann megjegyezte, hogy előzőleg az EU tagjainak legtöbbje, valamint az ENSZ és az Egyesült Államok is képviseletének átmeneti bezárása mellett döntött.

A különböző líbiai fegyveres csoportok között a tripoli repülőtérért folyó, megközelítőleg két hete tartó harcok miatt az elmúlt napokban számos ország - köztük az Egyesült Államok, Németország, Kanada és Görögország és Spanyolország - is líbiai diplomáciai képviseletének bezárása mellett döntött.

Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanakkor csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy országa nagykövetségének tagjai továbbra is Líbiában maradnak. Az EU soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfője úgy vélekedett: az európaiak számára lényeges, hogy Líbiában maradjanak, amennyiben továbbra is szerepet akarnak játszani a világpolitika történéseiben.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban Moammer Kadhafi korábbi vezető 2011-es bukása óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat. Az egészségügyi minisztérium vasárnapi jelentése szerint az elmúlt hetekben kirobbant újabb összecsapásokban eddig mintegy százan vesztették életüket, és négyszázan sebesültek meg. A líbiai főváros déli része gyakorlatilag csatatérré vált. Sokan attól tartanak, hogy az összetűzések még a 2011-es polgárháborúnál is véresebb erőszakba torkollnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.