Nincs konszenzus

Két nőt is jelölnek a szlovénok uniós biztosnak

Brüsszeli források szerint Juncker korábban aggodalmát fejezte ki a tagállamoknak, amiért túl kevés női jelölttel álltak elő.

2014.07.31 19:59MTI

Három politikust, köztük két nőt jelölt az európai uniós biztosi tisztségre Szlovénia csütörtökön, mivel a szlovén politikai erők nem tudtak megállapodni egy konszenzusos biztosjelöltről.

A három jelölt Alenka Bratusek miniszterelnök-asszony, Karl Eljavec külügyminiszter, illetve Tanja Fajon európai parlamenti képviselőnő. Közülük az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt Jean-Claude Junckernek kell majd választania.

A szokatlan lépés oka, hogy a jelenlegi kormánykoalícióban részt vevő pártok sem egymással, sem a két hete tartott előre hozott parlamenti választások - kormányon kívüli - győztesével nem tudtak dűlőre jutni egy konszenzusos jelöltről.

Miro Cerar, akinek saját nevét viselő pártja nyerte a júliusi voksolást, azt javasolta, hogy ismét Janez Potocnikot jelöljék a tisztségre, aki jelenleg a környezetvédelmi biztosi posztot tölti be.

A jelölés joga azonban a Bratusek vezette ügyvivő kormány kezében van, mivel a választások óta még nem alakult meg az új kabinet. A koalíciós pártok pedig nem fogadták el Cerar javaslatát.

Végül a koalíció a csütörtöki jelölési határidő lejárta előtt úgy döntött, több politikust ajánl Junckernek. A korábban a Pozitív Szlovénia nevű párt színeiben hatalomra jutott, majd a választások előtt saját pártot alapító balközép Bratusek mellett Eljavec személyében a szintén balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), Fajon személyében pedig a szociáldemokraták is kaptak egy-egy jelöltet.

Egyes szlovén politikusok szégyennek nevezték, hogy az ország vezetése nem tudott egy jelöltben megállapodni. Dejan Zidan, a szociáldemokraták elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a sok rossz megoldási lehetőség közül sikerült kiválasztani a legkevésbé rosszat.

A szlovén sajtó értesülései szerint Bratusek indul a legjobb esélyekkel, mivel egyrészt nő, másrészt neki van a legnagyobb politikai tapasztalata a három jelölt közül.

Brüsszeli források szerint Juncker korábban aggodalmát fejezte ki a tagállamoknak, amiért túl kevés női jelölttel álltak elő. Felmerült az is, hogy a nemek közötti egyenjogúság elvét egyre határozottabban érvényesíteni kívánó Európai Parlament nem fog bizalmat szavazni az új bizottságnak, ha azt erőteljes férfi túlsúly fogja jellemezni. Az előző bizottságnak egyébként kilenc női tagja volt, tehát a posztok harmadát töltötték be nők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.