Pusztít a vírus

Ebola - Iskolabezárások és karanténok Libériában

Libériában elrendelték az iskolák bezárását és számos közösség karantén alá helyezését az Ebola-vírus okozta vérzéses láz megfékezése érdekében, miközben a fővárosban sok, a vírusfertőzés tüneteit mutató beteget otthonukban kell ápolni.

2014.07.30 22:25MTI
Forrás: Wikipedia

A libériai kormány közlése szerint a szerdán közzétett rendelkezéseket - amelyek keretein belül 30 napos szabadságra küldik a közigazgatásban dolgozók egy részét is - a biztonsági erők fogják betartatni.

"Reméljük, hogy megértéssel fogadják ezt, és nem lesz szükség erő alkalmazására" - mondta Lewis Brown tájékoztatási miniszter. Brown azt is hangsúlyozta, hogy az országnak nagy szüksége van minden nemzetközi segítségre.

Szintén szerdán a libériai hatóságok arról számoltak be, hogy a fővárosban, Moroviában az ebolás betegek számára felállított elkülönített kórházi egység túlzsúfolttá vált. Nagyjából húsz Ebola-gyanús embernek már nem jutott hely a kórtermekben, ezért őket otthonukban próbálják ápolni.

A helyzetet nehezíti, hogy helyi lakosok tüntetéssel próbálták megakadályozni az elmúlt napokban, hogy egy újabb kórházi szárnyat adjanak át az ebolás betegeknek a fővárosban. A hatóságok szerint szerdára a tüntetések "véget értek", így 24-36 órán belül már tudják majd fogadni a betegeket az új fertőző osztályon. Addig viszont sok, a vérzéses láz tüneteit mutató ember nem jut kórházi kezeléshez.

A februárban kitört járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 672 embert ölt meg Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO összesen 1201 ebolás, illetve az Ebola-vírus tüneteit mutató esetről tud.

A libériai kormány hétfőn már elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását és szigorú intézkedéseket tett a járvány feltartóztatása érdekében.

Az Ebola-vírus a fertőzöttek akár 90 százalékával is végezhet, noha a mostani járvány halálozási rátája hozzávetőleg 60 százalékos. A vírus erősen fertőző - különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban - tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.