Már nem annyira közel - Kelet

Szabadon engedték a múlt héten őrizetbe vett iráni-amerikai kettős állampolgárt

Iránban szabadon engedtek egy iráni-amerikai kettős állampolgárt, akit a múlt héten vettek őrizetbe három - köztük két amerikai-iráni kettős állampolgárságú - újságíróval együtt a teheráni hatóságok.

2014.07.30 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

"Tisztességesen bántak velük, kaptak ennivalót és vizet" - mondta el a forrás, hozzátéve, hogy a szabadon engedett férfit, aki az egyik őrizetbe vett újságírónő férje, nem kínozták meg. A házaspár nevét rokonaik kívánságára nem hozták nyilvánosságra.

Továbbra is őrizetben maradt viszont a férfi feleségén, egy iráni-amerikai fotóriporteren kívül a 38 éves iráni-amerikai állampolgárságú Jason Rezaian, a The Washington Post teheráni tudósítója és felesége, az iráni állampolgárságú Jeganeh Szálehi, az egyesült arab emírségekbeli The National tudósítója.

A négy embert a múlt héten, kedden vették őrizetbe Teheránban. Az iráni biztonsági hatóságok átkutatták Rezaian és Szálehi lakását, és elkobozták személyes tárgyaikat, köztük számítógépeket, könyveket, jegyzetfüzeteket.

Irán pénteken megerősítette az őrizetbe vételeket, és közölte, hogy vizsgálat van folyamatban. Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Az Egyesült Államok követelte az őrizetbe vettek szabadon bocsátását és közölte, "minden megfelelő csatornát" igénybe vesz, hogy Irán tudomására hozza aggodalmát.

Iránban 35 újságíró van börtönben a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) elnevezésű, New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet tudomása szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.