Repülés

Már nem csak Kelet-Ukrajna felett nem biztonságos!

Dubaji és európai légitársaságok biztonsági okokból elkerülik a jövőben az iraki légteret.

2014.07.30 21:35MTI
Forrás: Wikipedia

A Virgin Atlantic brit légitársaság szerdán jelentette be, hogy ezután nem repül a közel-keleti ország felett, mivel az utasok biztonságát tartja az első számú prioritásának.

A dubaji székhelyű Emirates légitársaság szóvivője hétfőn közölte, hogy járataik elkerülik Irakot. A The Times című brit lapnak a cég vezetője azt mondta, hogy már tíz napja nem közlekednek az Emirates utasszállítói a veszélyesnek tartott ország felett, amely a Dubajt és Európát összekötő optimális útvonalon fekszik.

A KLM holland, valamint az AirFrance vállalatok szintén hasonlóan döntöttek.

Néhány légitársaság, például a British Airways, továbbra is igénybe veszi az iraki légteret, ugyanakkor felvilágosítást kért arról, mely légifolyosók a legbiztonságosabbak.

Az utóbbi időben Irakot erőszakos összecsapások sújtják: az Iszlám Állam néven korábban "kalifátust" alapított Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet ugyanis június elején villámhadjáratban elfoglalta a közel-keleti ország nyugati és északi területeinek jelentős részét, beleértve Irak második legnagyobb városát, Moszult. Az iraki hadsereg azóta folyamatosan küzd a dzsihádista harcosok ellen.

Az iraki légügyi hatóság vezetője ennek ellenére azt mondta, hogy az Irak felett átrepülő utasszállítók nincsenek veszélynek kitéve.

A légitársaságok döntését mintegy két héttel megelőzően július 17-én Kelet-Ukrajna felett rakétatalálat érte a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját. A fedélzeten tartózkodó 298 személyből senki sem élte túl a katasztrófát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.