Gázai konfliktus

Kiújultak a harcok a Gázai övezetben

Összeomlott az egyoldalúan meghirdetett tűzszünet és kiújultak a harcok a Gázai övezetben.

2014.07.30 20:55MTI
Forrás: Wikipedia

A Hamász nem fogadta el a négyórás, szerda délutánra meghirdetett részleges izraeli tűzszünetet, s a nap második felében ismét heves harcok dúltak. A palesztin halottak száma megközelítette a százat. A harcokban egy izraeli elitkommandó három katonája is meghalt egy aláaknázott épület felrobbanásakor.

Az övezet déli részén Hán-Junisz mellett egy ENSZ-segélyszervezet által működtetett orvosi rendelőben találták meg az egyik alagút lejáratát az izraeli katonák. Az alagút és az épület alá volt aknázva és a katonákra robbant. Miki Edelstein izraeli tábornok nyilatkozata szerint múlt éjjel egy huszonnyolc házból álló utcán tizenkilenc épületben helyeztek el robbanószerkezeteket a Hamasz fegyveresei.

Szami Turgeman, Izrael déli katonai parancsnokságának vezetője szerint a hadsereg a hadjárat során eddig az iszlamisa fegyveresek közül több százat ölt meg és jelentős károkat okozott a szervezetek infrastruktúrájában. A még meglévő alagutak felszámolásához mindössze egy-két napra van még szükségük - nyilatkozta.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács délutáni ülésén a harcok folytatására, az alagutak további felszámolására kérte a hadsereget. Gilád Erdán, az ülésen részt vevő egyik miniszter szerint Izrael nem ellenzi az egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalásokat, de meg szeretne bizonyosodni róla, hogy a tűzszünet nyugalmat hoz az ország déli részének.

Török médiaértesülések szerint a Hamász elfogadta, hogy a kairói tűzszüneti tárgyalásokon a Palesztin Hatóság képviselje a szervezetet és tárgyaljon a nevében.

Palesztin források szerint egy forgalmas piac ellenvégrehajtott izraeli légicsapás megölt tizenhét, és megsebesített százötven palesztint. Ezzel a palesztin halálos áldozatok szerdai száma kilencvenötre nőtt, s az egész hadművelet ideje alatt meghaladta az ezerháromszázat. A harcok izraeli áldozatainak száma megközelíti a hatvanat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.