Engedem, hadd menjen?

Irak - most múlik pontosan

A szemünk előtt esik darabokra Irak, az olaj lesz olaj a tűzre.

2014.07.30 19:25MTI
Forrás: Wikipedia

Irak kurdisztáni autonóm tartománya kénytelen volt elzárni az idén átadott, Törökországba vezető olajvezetékét, miután a bagdadi központi kormánnyal kirobbant viszály miatt nem tudja értékesíteni kőolaját - jelentette szerdán török forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A kurd vezetéket májusban adták át, de a Reuters forrásai szerint azóta csak egy tankerhajónyi kőolajat tudott értékesíteni a tartomány. Ennek oka, hogy a bagdadi kormány a kurd eladásokat illegálisnak, a kőolajat pedig saját tulajdonának tartja, jogi és diplomáciai lépésekkel fenyegette a szállítócégeket és a potenciális vásárlókat arra az esetre, ha a kurd vezetéssel üzletelnének.

A Reuters forrásai szerint a törökországi Ceyhan kikötőjében már megteltek kurd olajjal a tározók, miután a nyersanyagot senki sem hajlandó elszállítani és megvenni. Egy török illetékes azt mondta, már egy hete nem érkezett olaj a kurd vezetéken, mivel azt már nem lenne hol raktározni.

Ezzel párhuzamosan szerdán folytatódott a tartomány és Bagdad jogi csatája egy texasi bíróság előtt egy Houstonnál veszteglő tanker rakományáról.

A jogi vita hétfőn kezdődött, amikor az iraki kormány egy texasi körzeti bíróságtól kérte a több mint százmillió dollár (23 milliárd forint) értékű, Kurdisztánban kitermelt kőolajat szállító United Kalavrvta nevű hajó lefoglalását, arra hivatkozva, hogy annak rakományát a kurd tartomány "kisajátította". A lefoglalást aznap jóvá is hagyta a bíróság, ám másnap már azt közölte, hogy mivel a hajó 100 kilométerre a szárazföldtől vesztegel, arra nem terjed ki joghatósága, tehát a végzést nem lehet végrehajtani.

A kurd vezetés ezt követően beadványában azzal érvelt a bíróság előtt, hogy az iraki alkotmány szerint jogában áll értékesíteni a kőolajat. Egyúttal azt írta, az amerikai bíróságnak eleve nincs joghatósága az ügyben, mivel az olaj feletti tulajdonjog kérdése az iraki jogra és igazságszolgáltatásra tartozik.

Nem az amerikai az egyetlen hasonló eset. Egy másik, szintén kurd kőolajat szállító tanker több mint egy hónapja Marokkó partjainál vesztegel, egy harmadik pedig Malajziánál horgonyoz.

Kedden a kurdisztáni autonóm tartomány parlamenti energetikai bizottságának elnöke azt mondta, a kurdoknak joguk van olajukat értékesíteni, mivel a bagdadi vezetés folyamatosan csökkenti a tartománynak a központi költségvetésből juttatott összeget.

Bagdad és a kurd vezetés között már évek óta viszály tárgyát képezi az olajbevételek kérdése. A kurd kormány korábban Törökországba és Iránba is szállított kőolajat tartálykocsikkal, amit Bagdad mindig is ellenzett.

A viszály minden eddiginél magasabb hőfokra hágott a Törökországba vezető olajvezeték átadása, illetve amiatt, hogy Kurdisztán vezetése függetlenségi népszavazást akar rendezni. A kurd függetlenség egyik gazdasági alapja az olaj lehetne, ám Bagdad hallani sem akar erről.

Az utóbbi időben ráadásul az ötmilliós tartomány fegyveres erői az iszlamista radikálisok iraki lázadása közepette több további olajtermelő területet vontak ellenőrzésük alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.