Aggodalomra okot adó helyzet

Litvánia - kelet felé tekintve - megemelte védelmi költségvetését

A litván kormány 45 millió litas (13 millió euró) pótlólagos pénzügyi támogatást hagyott jóvá nemzetvédelem céljára.

2014.07.30 16:51MTI

Az összeget a privatizációs alapból folyósítják, és a fegyveres erők megerősítésére, valamint a NATO-partnerek szövetségesi segítségének fogadását szolgáló infrastruktúrára fordítják - közölte szerdán Vilniusban Antanas Valys védelmiminiszter-helyettes.

A miniszterhelyettes a "Litvániától keletre fekvő térség biztonsági helyzetében és a kelet-európai nemzetközi kapcsolatokban bekövetkezett változásokkal" indokolta a pénzügyi injekciót.

Ez az összeg csak az első részlete az idei védelmi költségvetés megemelésének.

A litván kormány az idei egész évre 130 millió litas (38 millió euró) összegű pótlólagos védelmi kiadásról hozott döntést. Ez 7,5 százalékkal magasabb a 2014. évre tervezett eredeti védelmi költségvetésnél, amely összesen 980,5 millió litast (284,2 millió eurót) tett ki. Ez a litván GDP 0,8 százaléka. A 38 millió eurós pótlólagos támogatás 1 százalékra növeli a védelmi büdzsé részesedését a hazai összterméken belül.

A NATO azt javasolta tagjainak, hogy a GDP 2 százalékát fordítsák védelmi célokra.

Eddig Litvánia az utolsó előtti volt a NATO-tagok között a védelmi költségvetés GDP-hányadát tekintve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.