Ukrán válság

Folytatódik a városok megtisztítása az "oroszországi zsoldosoktól"

A katonák egy újabb várost foglaltak el, a szakadárok a "felperzselt föld" taktikáját alkalmazzák.

2014.07.30 11:05MTI

Az ukrán katonák felszabadították a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk megtisztítása az "oroszországi zsoldosoktól", illetve Pervomajszk visszavétele - közölte szerda reggel a terrorellenes művelet parancsnoksága, amely szerint a szakadárok a "felperzselt föld fasiszta" taktikáját alkalmazzák, amikor feladják a megszállt kelet-ukrajnai városokat.

A törzskar tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a települések felszabadításakor a katonák szándékosan nem vetik be a rendelkezésükre álló nehézfegyvereket, tüzérséget és légierőt, hogy ne legyenek polgári áldozatai a hadműveletnek.

"A katonák szándékosan kockázatot vállalnak, hogy megóvják a gyerekek, a nők és az egyszerű polgárok életét" - közölte a parancsnokság. A közlemény hangsúlyozza, hogy a katonák "saját házaikat, iskoláikat szabadítják fel", viszont az oroszországi terroristák, a Csecsenföldről, Szerbiából és Oszétiából érkezett zsoldosok nem fognak a Donyec-medencében élni.

"Nekünk béke kell, nekik káosz. Ezért készek arra, hogy gyerekeket, családjainkat gyilkolják, rombolják városainkat, falvaiknak és gyárainkat, bűncselekményeket hajtsanak végre a Kreml utasítására" - áll a parancsnokság közleményében.

A "terrorellenes" erők sajtóközpontja arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák állásait az éjjel aknavetőkkel lőtték, majd hét harckocsival támadták meg Gyibrivka településnél. A központ közlése szerint az éjjel az ukrán fegyveres erők egy katonája sem esett el.

A Donyeck megyei adminisztráció szerint az elmúlt egy nap alatt 19 civil vesztette életét és 31-en sebesültek meg a Donyeck megyében folyó harcok következtében.

Szemtanúk közben arról adtak hírt, hogy a szakadárok lelőttek egy ukrán katonai repülőgépet a Donyeck megyei Harcizk település fölött. Helyi lakók arról számoltak be, hogy hat-hét ejtőernyőst láttak kiugrani az eltalált gépből. A hírt hivatalos forrás egyelőre nem erősítette meg.

A hónap eleje óta heves harcok folynak a "terrorellenes" erők és a szakadárok között Délkelet-Ukrajnában a két megyeközpont, Donyeck és Luhanszk városok térségében, valamint a két megye határvidékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.