Gázai konfliktus

A Hamász katonai szárnya csak a blokád feloldása esetén hajlandó tűzszünetre

A Hamász palesztin mozgalom katonai szárnya csak akkor hajlandó tűzszünetet kötni, ha Izrael feloldja a Gázai övezet blokádját és teljesíti egyéb követeléseit.

2014.07.30 06:33MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok titokzatos parancsnoka, Mohamed ed-Deif ezt a Hamász által működtetett al-Aksza tévéadó által leadott hangfelvételen jelentette ki. Azt mondta, addig nem lesz béke, amíg Izrael nem hagy fel a gázai "agresszióval", illetve "nem teljesítik népünk követeléseit".

A Hamász katonai szárnya elsősorban azt követeli, hogy Izrael és Egyiptom oldja fel a gázai blokádot és nyissa meg az övezet határait. A blokádot 2007-ben azért vezették be, mert a Hamász fegyveresei egy konfliktus során átvették az irányítást a területen a Fatahtól, miután a Fatah elvesztette a 2006-os palesztinai választásokat.

Jászir Abed Rabbo, Mahmúd Abbász elnök bizalmasa, a Fatahot is soraiban tudó Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető tisztségviselője kedden Rámalláhban bejelentette, hogy a palesztin frakciók háromnapos egyoldalú fegyverszünetben állapodtak meg. Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője elutasította a felvetést, azt mondta, az "téves, nem egyezik az ellenállás álláspontjával".

A Hamász katonai szárnya korábban már elutasított egy egyiptomi tűzszüneti javaslatot is. Akkor a gázai blokád feloldása mellett azt követelte, hogy Izrael engedje szabadon a Hamász Ciszjordániában őrizetbe vett tagjait, és a felek térjenek vissza a 2012-ben egy nyolcnapos, a mostanihoz hasonló konfliktus után kötött fegyvernyugvás feltételeihez. A július 8-án kitört konfliktusban eddig legalább 1156 palesztin vesztette életét. Az izraeli hadsereg 53 katonát vesztett, Izraelben három civil halt meg palesztin rakétatámadásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.