Újabb lépések?

Merkel szerint elkerülhetetlen volt a döntés a gazdasági szankciókról

"Az állam- és kormányfők mindig is hangsúlyozták, hogy a szankciók bevezetése nem öncél, és csak akkor tesznek büntetőintézkedéseket, ha ez elkerülhetetlen."

2014.07.29 21:46MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Rawich

Angela Merkel német kancellár üdvözölte az Oroszországgal szemben bevezetendő új szankciókról hozott keddi brüsszeli döntést, elkerülhetetlennek nevezte a gazdasági büntetőintézkedéseket és jelezte, hogy az Európai Unió szükség esetén további lépéseket tehet. A berlini kancellária kedd esti közleménye szerint Angela Merkel üdvözli, hogy az uniós tagországok megállapodtak egy kiterjedt szankciós csomag bevezetéséről.

"Az állam- és kormányfők mindig is hangsúlyozták, hogy a szankciók bevezetése nem öncél, és csak akkor tesznek büntetőintézkedéseket, ha ez elkerülhetetlen. Ugyanakkor azt is hangsúlyoztuk, hogy a Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése és Kelet-Ukrajna állandó destabilizálása elfogadhatatlan" - idézték a közleményben Angela Merkelt, aki hozzátette, hogy mindezek miatt a széles körű gazdasági szankciókról hozott döntés "elkerülhetetlen volt".

Az új helyzetben "az orosz vezetésnek el kell döntenie, hogy választja-e az együttműködés és a feszültség csökkentésének útját" - mondta a német kormányfő, hangsúlyozva, hogy "az uniós szankciókat felül lehet vizsgálni, de akár további lépéseket is lehet tenni".

Diplomáciai források szerint az Európai Unió tagállamainak nagykövetei előzetes megállapodásra jutottak kedden Brüsszelben az Oroszország elleni gazdasági szankciókról, amelyek az orosz pénzügyi szektort, az energiaszektort és a hadiipart érintik. A büntetőintézkedések csütörtökön vagy pénteken léphetnek hatályba, és három hónap múlva vizsgálják majd felül őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.