Tunézia megtelik?

Menekülnek a líbiaiak

Több ezren menekültek el Líbiából a szomszédos Tunéziába a két legnagyobb líbiai városban dúló összecsapások elől.

2014.07.29 15:55MTI
Forrás: Wikipedia

A hatóságok adatai alapján hétfőn 6000 ember lépte át a tunéziai-líbiai határt a Ras Jedir határátkelőnél, és továbbra is tömegek igyekeznek elhagyni a heves harcok dúlta Líbiát. Diplomáciai képviseletek számos munkatársa ugyancsak a szomszédos Tunéziába menekült az összetűzések elől.

Korábban több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is Líbia elhagyását sürgető felszólítást adott ki állampolgárainak a harcok fokozódására hivatkozva. Róma közölte, hogy már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából, és felajánlotta segítségét a többi európai államnak az evakuáláshoz.

A helyi média úgy vélte, a Tunéziába irányuló menekültáradat már elérte a Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése idején tapasztalt mértéket. A tunéziai belügyminisztérium adatai szerint jelenleg másfél millió líbiai él országuk területén.

A líbiai Bengáziban az elmúlt napokban ismét összecsaptak az iszlamisták ellen harcot hirdető Halifa Haftár lázadó tábornokhoz hű erők az iszlamista milíciákkal. Heves harcok folytak a főváros, Tripoli repterének közelében is, ahol már két hete küzdenek egymás ellen az iszlamisták és a szekuláris erők.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban Kadhafi bukása óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.