"Dragan kapitány"

Milliókba kerül egy szerb háborús bűnös kiadatása

Ausztráliának dollármilliókba kerül Dragan Vasiljkovic szerb feltételezett háborús bűnös kiadatásának elhúzódása.

2014.07.29 14:55MTI
Dragan Vasiljković (középen) - forrás: Wikipedia

A horvátországi háború (1991-1995) idején "Dragan kapitányként" elhíresült Vasiljkovic jelenleg Ausztráliában él, ott a Daniel Snedden nevet használja. Nyolc éve, 2006-ban vette őrizetbe az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére, de csak 2012-ben döntött úgy egy bíróság, hogy kiadja Horvátországnak.

Eddig Dragan kapitány jogi hercehurcája összesen 2 millió ausztrál dollárjába (430 millió forint) került az ausztrál államnak. A szövetségi ügyészség beszámolója szerint 950 ezer ausztrál dollárt költöttek a több éve húzódó jogi eljárásokra. A rendőrségnek 500 ezer dollárjába került a letartóztatása és a körözés. A börtönben 500 ezer dollárt költöttek az ellátására.

Az ausztrál hatóságok 2009 végén szabadlábra helyezték, mert a szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy a férfi kiadatása esetén fennállna a komoly veszélye annak, hogy a horvát hatóságok elfogultan kezelnék az ügyét. Később a legfelsőbb bíróság újra elrendelte az őrizetbe vételét, de ekkor néhány hétre eltűnt.

Vasiljkovic ügyvédei évek óta próbálják lelassítani a kiadatási folyamatot, összesen 12 alkalommal éltek a fellebbezési vagy panasztételi joggal.

A horvát hatóságok azzal vádolják, hogy az 1991-1995-ös horvát-szerb háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Vasiljkovic 15 éves korában települt ki Ausztráliába, majd a horvátországi háború idején visszatért a Balkánra, létrehozta a "knindzsák" néven ismertté vált knini szerb félkatonai alakulatot. Zágráb 2006 elején kérelmezte a délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó vádlott kiadatását.

Dragan Vasiljkovic, aki Belgrádban született, ausztrál állampolgár is egyben és végig tagadja az ellene felhozott vádakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.