Ukrán válság

Ukrajna több fronton - gyorsulnak az események

Többek között a holland kormány azt kérte kedden Kijevtől, hogy állítsa le a hadműveletet abban a térségben, ahol július 17-én lezuhant a Malaysia Airlines MH17-es járata.

2014.07.29 12:39MTI

Mark Rutte miniszterelnök kedd reggel felhívta Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy megkérje, állítsák le a harcokat a szerencsétlenség helyszíne körül - mondta a szóvivő.

A katasztrófa kivizsgálására Ukrajnába érkezett holland és ausztrál szakértők a heves harcok miatt kedden, immár a harmadik napon sem tudtak eljutni a helyszínre.

Egy luhanszki idősek otthonának öt lakója vesztette életét a tűzharcok miatt

Fotó: Facebook/Ukraine

Egy idősek otthonának öt lakója meghalt, nyolc további civil pedig megsérült az elmúlt a kelet-ukrajnai Luhanszk városában a "terrorellenes" erők és a szeparatisták között folyó harcok következtében - közölték kedden a város tanácsában.

A tűzharcokban 14 lakóházban keletkeztek károk. Mintegy 40 ezer fogyasztónál szakadt meg az áramellátás, valamint a város több mint négyezer lakója maradt gázszolgáltatás nélkül.

A városvezetés adatai szerint a Luhanszkban folyó harcok eddig összesen 93 civil halálos áldozatot követeltek.

Moszkva szerint képmutató és nem tárgyilagos az ENSZ-jelentés

Fotó: Facebook/Ukraine

Képmutató és nem tárgyilagos az ENSZ emberi jogi biztosának jelentése az ukrajnai helyzetről - közölte kedden Moszkvában az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Alekszandr Lukasevics a minősítést az ENSZ-beszámoló egyik kulcsfontosságú üzenetével kapcsolatban használta, amely szerint az ukrán kormány törvényesen alkalmazhat erőt, hogy helyreállítsa a törvényességet és a jogrendet az ország keleti részén.

Lukasevics szerint a jelentés gyakorlatilag igazolja a kijevi hatóságok által folytatott megtorló műveleteket, ugyanis azt állítja, hogy Kijev a felkelők tevékenységére válaszul indított hadműveleteket. Az orosz külügyi szóvivő úgy látja, Kelet-Ukrajnában a helyi lakosság ragadott fegyvert, hogy szembeszegüljön az "ultranacionalistákkal és neofasisztákkal".

Románia: a katonai mozgósítás ne etnikai alapon történjen

Románia elvárja az ukrán hatóságoktól, hogy a lakosság körében végzett katonai mozgósítás során ne alkalmazzanak szelektív szempontokat, amelyek etnikai diszkriminációhoz vezethetnek - olvasható a román külügyminisztérium keddi közleményében.

A román diplomácia azután adott ki közleményt, hogy múlt pénteken az ukrajnai román kisebbség tagjai tiltakoztak a mozgósítás ellen. A román külügyminisztérium leszögezte: figyelemmel kíséri a folyamatot, és a tüntetések kezdete óta kapcsolatban áll mind a románok képviselőivel, mind az ukrán civil és katonai hatóságokkal.

Az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott mozgósítási parancsot.

A román hatóságok továbbították aggodalmaikat a bukaresti ukrán nagykövetségnek, és részletesebb tájékoztatást kértek a mozgósításról. Hozzátették: Bukarest megérti és elismeri annak szükségességét, hogy bármely államnak szavatolnia kell saját biztonságát, illetve meg kell védenie területi épségét.

A román minisztérium megértéséről és szolidaritásáról biztosította a román kisebbséghez tartozó személyek családját, és reményét fejezte ki, hogy a mozgósítás során az ukrán hatóságok figyelembe veszik a saját állampolgáraik által kifejezett aggodalmakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.