"Valós béke"

Kerry: le kell fegyverezni a Hamászt

"A két fél közti sikertelen közvetítéseit követően leszögezte, hogy csak a palesztin szervezet lefegyverzésével biztosítható "a fenntartható és valós" béke."

2014.07.28 22:48MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Supertrooper

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek mindenképpen a Hamász radikális palesztin mozgalom "és minden terrorcsoport" lefegyverzéséhez kell vezetniük - mondta hétfőn John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry Washingtonban, a két fél közti sikertelen közvetítéseit követően leszögezte, hogy csak a palesztin szervezet lefegyverzésével biztosítható "a fenntartható és valós" béke.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal azt is közölte, továbbra is azon fog dolgozni, hogy Izrael és a Hamász "feltételek nélküli humanitárius tűzszünetet kössön". Kerry szerint egy ilyen fegyvernyugvás lehetővé tenné, hogy Gázába élelmiszer- és gyógyszersegélyeket juttassanak el, Izrael pedig felléphetne a Gázából területére vezető alagutak ellen, amelyeken keresztül a Hamász fegyveresei támadásokat követtek el az országban.

Az amerikai külügyminisztert egyébként Izraelben sokan bírálták az elmúlt napokban, miután egyes értékelések szerint nem állt ki elég egyértelműen Izrael mellett. Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban hétfőn úgy fogalmazott, a "partnerek és szövetségesek nem így bánnak egymással". Mindenesetre Kerry hétfői kijelentésével markánsan közeledett az izraeli állásponthoz, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban szintén a Hamász lefegyverzését követelte.

A húsz napja tartó gázai konfliktusban eddig több mint 1060 palesztin és 55 izraeli vesztette életét. Bár a felek hétfőre korlátozott tűzszünetet hirdettek, a nap folyamán tíz izraeli katona és közel kéttucat palesztin halt meg szórványos összecsapásokban. A palesztin oldalon az áldozatok többsége civil volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.