Hosszú háború lesz?

Netanjahu: Nincs ennél igazságosabb háború

"Addig nem szüntetjük be ezt a műveletet, amíg nem tesszük ártalmatlanná az Izrael megtámadására szolgáló alagutakat, amelyek egyetlen célja az, hogy civileket gyilkoljanak".

2014.07.28 21:22MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Izraelnek "hosszú hadműveletre" kell készülnie a Gázai övezetben - jelentette ki hétfő esti televíziós beszédében Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. "Addig nem szüntetjük be ezt a műveletet, amíg nem tesszük ártalmatlanná az Izrael megtámadására szolgáló alagutakat, amelyek egyetlen célja az, hogy civileket gyilkoljanak" - szögezte le a felvételen meglehetősen eltökéltnek tűnő miniszterelnök.

Netanjahu emellett hangsúlyozta, hogy a három hete tartó, eddig több mint ezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus bárminemű megoldásának az iszlamista Hamász és szövetségesei által ellenőrzött terület demilitarizálását is magában kell foglalnia.

"Nincs ennél igazságosabb háború" - jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette, hogy országa egészen addig "támadólag, ugyanakkor felelőséggel" fog cselekedni, amíg az állampolgáraik, katonáik és gyermekeik védelme érdekében kitűzött célokat nem sikerül elérniük.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője gyorsan reagált az izraeli miniszterelnök szavaira, és elmondta, hogy Netanjahu "fenyegetései nem rémítik meg a Hamászt vagy a palesztin népet, a megszállókkal pedig meg fogják fizettetni a civilek és a gyerekek ellen elkövetett mészárlásokat". Jeruzsálem a gázai tűzszünet legfontosabb feltételének a szélsőséges fegyveres szervezetek, köztük a Hamász lefegyverzését tekinti.

Az iszlamista csoportosulás ezzel szemben nem akar lemondani fegyvereiről, ellenben követeli az övezetet sújtó blokád feloldását, a szárazföldi határok megnyitását, tengeri és légi kikötő létrehozását, valamint a Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátása fejében elengedett, majd a ciszjordániai hármas gyilkosság után júniusban ismét elfogott ciszjordániai Hamász-tagok szabadon engedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.