Van ez így...

Csalt, hamisított, visszaélt, hűtlen kezelt - mégis börtönbe megy

Börtönbe kellett vonulnia a korrupció miatt elítélt volt spanyol miniszternek.

2014.07.28 23:30MTI
Fotó: freedigitalphotos.com/taesmileland

Megkezdte kilenchónapos börtönbüntetését hétfőn Jaume Matas volt spanyol környezetvédelmi miniszter, akit még két évvel ezelőtt egy korrupciós ügyben ítéltek el.

Az 59 éves politikust - aki korábban a Baleár-szigetek miniszterelnöke is volt - 2012 márciusában csalás, hivatalos dokumentumok meghamisítása, hivatali hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés, valamint befolyással való üzérkedés vádjában találta bűnösnek egy Palma de Mallorca-i bíróság. Matast konkrétan azzal vádolták, hogy a Baleár-szigetek kormányának elnökeként közpénzekből fizetett ki félmillió eurót egy újságírónak, Antonio Alemanynak. Utóbbi írta a kormányfő beszédeit, és egyidejűleg az El Mundo című napilap hasábjain magasztalta megbízóját.

Matast eredetileg hatéves szabadságvesztésre ítélték, ezt később kilenc hónapra mérsékelték. Ezt követően az egykori néppárti miniszter kegyelmet kért korábbi politikai szövetségeseitől, de ezt a spanyol kormány elutasította. Alberto Ruíz Gallardón igazságügy-miniszter az ügy kapcsán leszögezte: nem hajlandó kegyelmet adni korrupció miatt elítélt politikusoknak.

Matas így aztán hétfőn megkezdte büntetése letöltését a Madridtól 70 kilométerre északkeletre fekvő Segovia börtönében - közölte a helyi ügyészség.

A politikus kétszer (1996-1999 és 2003-2007 között) töltötte be a miniszterelnöki tisztséget Spanyolország egyik autonóm tartományában, a Baleár-szigeteken; emellett José María Aznar kormányában 2000 ás 2003 között környezetvédelmi miniszter volt.

A bíróság a szabadságvesztés mellett a közügyek gyakorlásától is eltiltotta Matast, valamint megfosztotta őt összes kiváltságtól, amelyeket a Baleár-szigetek volt miniszterelnökeként élvezhetett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.