Nem ment könnyen...

Kitakarították az anarchistákat a lipótvárosi bérházból

Bécsben sikerrel járt egy anarchisták által elfoglalt bérház rendőrségi kiürítése.

2014.07.28 20:46MTI

Csaknem kétezer rendőrt vetettek be hétfőn Bécsben egy anarchisták által megszállt bérház kiürítésére, a többórás akció végül sikerrel járt.

A lipótvárosi (Leopoldstadt) bérházban lévő pizzériát két és fél éve foglalták el az anarchisták. Minthogy a ház elhagyására vonatkozó felszólításoknak nem tettek eleget, a rendőrség erővel lakoltatta ki őket.

Az akció hétfőn hajnalban a terület lezárásával kezdődött. Tíz órakor mintegy 1700 rendőr vonult ki a házhoz, amely előtt a házfoglalók - akik támogatására mintegy 30 rokonszenvtüntető is megjelent - barikádot építettek. A rendőrök, köztük különleges egységek tagjai, páncélozott terepjáróval, vízágyukkal, földgyalukkal kezdték meg a barikád bontását. Közben 12 rokonszenvtüntetőt őrizetbe vettek.

A házfoglalók, akik bezárkóztak és elsáncolták magukat, ellenállást tanúsítottak: tojással, festékkel, párnákból kihasított tollfelhőkkel és egyebekkel dobálták a rendőröket, egyesek az ablakokból levizelték őket. Súlyosabb incidensek nem történtek.

A rendőrök emeletről emeletre, szobáról szobára lassan haladtak előre. Közben el kellett távolítaniuk az akadályként felhalmozott különböző tárgyakat. Végül többórás erőfeszítéssel a rendőrök feljutottak a harmadik, legfelső emeletre, és megkezdték a házfoglalók előállítását.

A feltehetőleg több napja felhalmozott "barikádokat" különleges rendőri egység távolította el. Hétfő estig közel 90 köbméter szemetet, közte 18 köbméter fémhulladékot szállítottak el.

A rendőrségi akció a helyi politikában is viszályt szított. A Zöldek élesen bírálták a rendőri bevetést, és kétségbe vonták, hogy a ház kiürítése a rendőrség hatáskörébe tartozik. Velük szemben az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt kiállt a rendőrségi akció mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.