Ellenállás

Bécs: kétezer rendőr sem bír az anarchista házfoglalókkal - VIDEÓ

Csaknem kétezer rendőrt vezényeltek ki hétfőn Bécsben egy anarchisták által megszállt bérház kiürítésére, de túl erősnek bizonyult az ellenállás...

2014.07.28 18:23MTI

A lipótvárosi (Leopoldstadt) bérházban lévő pizzériát két és fél éve foglalták el az anarchisták. Eredetileg maga a háztulajdonos ajánlotta fel nekik, hogy fél évre ingyenesen beköltözhetnek az épületbe, gyaníthatóan azzal a céllal, hogy az új lakók a többi bérlőt "kiutálják" onnan, és ezáltal ő felújíthassa és kelendőbbé tehesse ingatlanját. Az új lakók azonban összebarátkoztak a régi bérlőkkel, és a határidő lejárta után is a házban maradtak.

A teret korán reggel lezárták, majd 10 órától megkezdődött az akció. Mintegy 1700 rendőr, köztük különleges egységek tagjai - a rendőrség 400 fős bevetésről beszél - páncélozott rendőrségi terepjáróval, vízágyúkkal kezdték meg a ház előtt felállított barikád felszámolását. Eközben 12 rokonszenvtüntetőt előállított. Következő lépésben vágó eszközökkel kinyitották a ház ajtaját, majd hozzáláttak az ott felhalmozott akadályok eltávolításához.

A házfoglalók tojással, festékkel, különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, egyesek az ablakokból levizelték őket. Súlyosabb incidensekre nem került sor. Késő délután a rendőrök a második és harmadik emelet között jártak, onnan hordták ki a halomban álló tárgyakat.

A rendőrségi akció a helyi politikában is viszályt szított. Míg a Zöldek bírálták a "túlzott" erő alkalmazását, az Osztrák Szabadságpárt demonstratívan a rendőrök oldalára állt. Alfred Hoch, az Osztrák Néppárt országos ügyvezetője is megköszönte a rendőrségnek "a jogállamiság szellemében történt akciót". A törvényesen elrendelt kiürítést a házfoglalóknak tudomásul kell venniük - jelentette ki. Ugyanakkor a különféle közösségi internetes oldalakon, köztük a Twitteren sokan élesen bírálták az akciót.

Anarchia a sógoroknál:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.