Gázai háború

Obama, Ban Ki Mun, ENSZ BT - mindenki tűzszünetet akar

A július 8-án kiújult harcokban eddig 1031 palesztin és 43 izraeli halt meg. A sebesültek száma palesztin oldalon meghaladja a hatezret.

2014.07.28 07:44ma.hu

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012 novemberi tűzszüneti megállapodás alapján - közölte vasárnap a Fehér Ház.

Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok Egyiptom kezdeményezését, csakúgy, mint a háborús cselekmények befejezésére irányuló regionális és nemzetközi koordinációt.

Barack Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a tartósan szavatolják Izrael biztonságát, a civilek védelmét, enyhítsék a gázai humanitárius válságot és léptessenek életbe olyan fenntartható tűzszünet, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a palesztinok a Gázai övezetben normális életet éljenek és választ ad a gázai hosszú távú fejlesztési és gazdasági igényekre, miközben megerősíti a Palesztin Hatóságot. Az elnök hangsúlyozta azt az amerikai álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus minden tartós megoldásának végső soron biztosítania kell a terrorista csoportok leszerelését és Gáza demilitarizálását.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a Hamász rakétákkal és alagutakon át végrehajtott támadásait, és ismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Az elnök ugyanakkor megismételte, hogy Washington komoly és növekvő aggodalommal tölti el a palesztin civil áldozatok számának emelkedése, az izraeli életek elvesztése és a gázai humanitárius helyzet romlása.

Az izraelieket és a palesztinokat is a leghatározottabban arra sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy 24 órával hosszabbítsák meg a humanitárius tűzszünetet, amelyet vasárnap délelőttig többnyire be is tartottak a gázai konfliktusban szembenálló felek.

A főtitkár hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy mind az izraeliek, mind pedig a palesztinok átmenetileg beszüntessék az erőszakot, amely túl sok emberrel végzett, oly sok életet tett tönkre és jelentős károkat okozott - áll a Ban Ki Mun szóvivője által helyi idő szerint vasárnap New Yorkban ismertetett közleményben.

A térségbeli és nemzetközi vezetőkkel együttműködve a főtitkár arra buzdít mindenkit, akik befolyással bírnak a szembenálló felekre, hogy segítsék elő a humanitárius tűzszünet kiterjesztését és annak megvalósulását azzal, hogy közreműködnek betartatásában, miután elfogadták.

A Gázai övezetben vasárnap délben újultak ki a harcok az izraeli hadsereg és az övezetet irányító Hamász iszalmista szervezet között, és ezzel összeomlott az ENSZ által javasolt 42 órás humanitárius fegyverszünet.

Vasárnap délután az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet szóvivője, Szami Abu Zuhri közölte, a Hamász és a palesztin frakciók megegyeztek, hogy a muzulmán böjti hónap végének közeledtére tekintettel elfogadnak egy 24 órás tűzszünetet.

A fegyverszünetet sürgető nyilatkozatot fogad el közép-európai idő szerint hétfő reggel hat órára összehívott rendkívüli ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amely a sajtó birtokába került tervezet szerint "azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet" akar elérni a Gázai övezetben Izrael és a Hamász között.

A nyilatkozattervezet szerint az újabb humanitárius tűzszünet lehetővé tenné a segítségnyújtást. A szövegben - bár sem Izraelt, sem az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezetet nem nevezik meg - sürgetik a szembenálló feleket, hogy fogadjanak el fegyverszünetet a muzulmán böjti hónap végét jelző háromnapos böjttörő ünnep, az Íd al-Fitr idejére, valamint az azt követő időszakra is.

A Biztonsági Tanács emellett felszólítja a feleket, hogy az egyiptomi javaslathoz igazodva törekedjenek a tartós és maradéktalanul betartott tűzszünet elérésére.

A BT csak ritkán tart rendkívüli ülést hétvégén, a New York-i idő szerint vasárnap éjfélre összehívott tanácskozás időpontja a késői óra miatt is rendkívülinek számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.