Prá Voltri

Costa Concordia - a genovai kikötőhöz vontatták a hajóroncsot

Genovába érkezését hatalmas kíváncsiskodó tömeg kísérte figyelemmel a városnak a tengerre néző utcáiról. A helyszínre érkezett az olasz környezetvédelmi miniszter is.

2014.07.27 12:32MTI
Forrás: youtube.com

Elvontatták a genovai kikötőhöz a Costa Concordia tengerjáró luxushajó roncsát, amelyet vasárnap lehorgonyoznak a kikötőhöz tartozó Prá Voltri mólóinál. A roncs szétszerelése a következő hetekben kezdődik meg.

A hajóroncsot szerdán kezdték elvontatni a toscaniai Giglio szigetétől, ahol 2012 januárjában zátonyra futott, s vasárnap hajnalban érkezett meg a liguriai Genova vizeire.

A vontatást kezdetben megnehezítette a húszcsomósnál is erősebb északi szél. Az időjárási viszonyok javulásával a tengerjáró roncsát Genováig vontató hajókat a kikötői vontatók helyettesítették. Ezek először ismét elfordítják a Costa Concordiát, hogy megfelelő szögben tudják behúzni a genovai kikötő szűk csatornáiba.

A hajóroncs várhatóan kora délután foglalja el a neki kijelölt helyet Prá Voltri kikötőjében, ahol lehorgonyozzák. A munkák utolsó fázisára Matteo Renzi olasz miniszterelnök is a genovai kikötőbe érkezik.

A Costa Concordia Genovába érkezését hatalmas kíváncsiskodó tömeg kísérte figyelemmel a városnak a tengerre néző utcáiról. A helyszínen volt Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője és Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter, aki a Costa Concordia 2012. január 13-án történt, 32 halálos áldozatot követelő balesetét "súlyos emberi mulasztásnak" nevezte.



Michael Tamm, a genovai székhelyű Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója felszállt a Costa Concordia fedélzetére és így érkezett meg Genovába. Tamm újságíróknak azt mondta, csak egy nagyon erős vállalat tudta kibírni ki ezt a kihívást, a Costa Crociere és amerikai anyavállalata, a Carni pedig bebizonyította, hogy erősek és minden ígéretet teljesíteni tudtak.

A tengerjáró fedélzetéről irányította a vontatást Nick Sloane, a Titan-Micoperi amerikai-olasz cég műszaki vezetője is, aki több mint százfős nemzetközi csapatával több mint két éven át dolgozott a hajóroncs egyenesbe állításán és elszállításán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.