Ukrán válság

Előrenyomulnak a kormánycsapatok Donyeck felé

Az ukrán kormánycsapatok elérték a Donyeck megyei Horlivkát, melyet ha sikerül bevenniük, megnyílik az út Donyeck, a megyeszékhely felé.

2014.07.26 17:38MTI
Fotó: Facebook/Arsen Avakov

A Donyecktől északra fekvő település a szakadárok utolsó erőssége az egymilliós nagyváros előtt. A város környékén az elmúlt héten heves harcok dúltak - közölte szombaton Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

A felkelők az RNBO értesülései szerint kényszersorozásba kezdtek, 14 évestől 65 esztendősig minden fiút és férfit behívnak.

Az AP tudósítója azt jelentette, hogy Donyecktől északra a felkelők elbarikádozták a főutat, és a térségből tüzérségi tűz robaja hallatszik. Donyeckben sok üzlet bezárt az ukrán hadsereg ágyúzása miatt.
Az ukrán hadsereg Luhanszknál is előrenyomul, a szakadárok pedig megerősítik védelmi állásaikat. Az ukrán tüzérség szombatra virradó éjjel és reggel hevesen ágyúzta a várost. A becsapódó lövedékek és aknagránátok legkevesebb 22 lakóházban és középületben súlyos károkat okoztak. Legkevesebb 19 ember életét vesztette - közölte a "luhanszki népköztársaság" sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint éjjel az ukrán hadsereg Grad sorozatvetővel lőtte Rozkisne települést, aminek következtében sok épület rommá vált. Válaszul a felkelők az ukrán hadseregnek a luhanszki repülőtéren lévő állásait lőtték.

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton megszemlélte az ukrán Nemzeti Gárda egyik bázisát. Az RNBO szóvivője megismételte, hogy Oroszország csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határ térségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.