Ukrán válság

Őket szankcionálja személy szerint Brüsszel

Az orosz biztonsági szolgálat igazgatója, a hírszerzés főnöke és a csecsen elnök a brüsszeli szankciós listán.

2014.07.26 09:35MTI
Freedigitalphotos m_bartosch

Alekszandra Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Mihail Fradkov, a külső hírszerzés vezetője és Ramzan Kadirov csecsen elnök, illetve még egy tucat moszkvai és kelet-ukrajnai szakadár vezető, továbbá 18 intézmény és vállalat szerepel az Európai Unió legújabb szankciós listáján, amely szombatra virradóra jelent meg az EU hivatalos lapjában.

A közlönyben a tagállamok EU-nagykövetei által csütörtökön összeállított lista szerepel, amelyre az eddigi 72 fő mellé újabb 15 orosz, illetve oroszpárti ukrán személyt, valamint az eddigi kettő mellé 18 további "entitást" - intézményt, illetve vállalatot - vettek fel.

Bortnyikovon, Fradkovon és Kadirovon kívül szerepel a névsorban Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője és helyettese, Rasid Nurgalijev, továbbá a testület egyik tagja, Borisz Grizlov, illetve több kelet-ukrajnai szakadár politikai és katonai vezető.

A szankciós listára felkerült kilenc vállalat és ugyanennyi állami és társadalmi szervezet, köztük Donyeck és Luhanszk megye adminisztrációja, a szakadárok több katonai egysége, így az ügynevezett luhanszki gárda, a "délkeleti hadsereg", a Donyec-medencei népi hadsereg és a Vosztok zászlóalj.

Összességében a szankciós névsorban immár 87 magán- és 20 jogi személy szerepel. Őket vagyonbefagyasztással, legfőképpen bankszámlazárlattal sújtják, és a természetes személyek esetében ehhez uniós beutazási tilalom is társul. Az unió vállalatai nem folytathatnak üzleti tevékenységet a listán szereplő cégekkel.

Brüsszel megítélése szerint Moszkva semmit nem teljesített azokból a követelésekből, amelyek az ukrajnai válság enyhítését célozták. Nevük mellőzését kérő EU-diplomaták pénteken közölték, hogy az uniós országok elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az eddiginél átfogóbb, egész gazdasági szektorokat érintő szankciós intézkedéseket hoznak Oroszországgal szemben az ukrajnai válság miatt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombatra virradóra közölte, hogy a testület már előkészítette a szankciós javaslatok jogi szövegtervezetét, és most a tagállamoknak kell meghozniuk a végleges döntést. Reményét fejezte ki, hogy erre már a jövő héten sor kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.