Ukrán válság

Kiutasították Ukrajnából az RT orosz televízió brit munkatársát

Kiutasították Ukrajnából Graham Phillipset, a Kreml-párti RT (Russia Today) angol nyelvű orosz televízió brit munkatársát az ukrán rendvédelmi szervek.

2014.07.25 22:45MTI
Forrás: Wikipedia

A hírt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Az ukrán rendvédelmi szervek a médiajelentések szerint "az állam biztonságának, szuverenitásának és területi épségének érdekében" három évre megtiltották a szabadúszó újságírónak, hogy ukrán területre lépjen.

Phillipsnek és az ANNA News orosz hírügynökség néhány újságírójának július 22-én veszett nyoma Kelet-Ukrajnában. A hírek szerint a donyecki repülőteret akarták megnézni, és őrizetbe vették őket.

Csütörtökön az ANNA-News újságíróját, Vagyim Akszjonovot elengedték. Az újságíró elmesélte, hogy a donyecki repülőtéren neki és más újságíróknak, közöttük Phillipsnek zsákot húztak a fejére. Akszjonov közölte: szerinte emberrablás történt, és meggyőződése, hogy ukrán katonák szervezték meg az akciót. Azt is mondta, hogy ukrán katonák az úgynevezett "donyecki népköztársaság" és az orosz vezetés terveiről faggatták őket.

Phillips nem most került első ízben az ukrán kormányerők fogságába. Május végén ukrán katonák elfogták, és csak akkor engedték el, amikor eltűnéséről beszámolt a nemzetközi sajtó is.

Az orosz külügyminisztérium azt közölte a héten, hogy négy orosz újságíró esett az ukrán kormányerők fogságába Kelet-Ukrajnában, és azonnali elengedésüket követelte. A két másik újságíró sorsáról továbbra sincsenek értesülések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.