A CIA lengyel börtöneiről

Lengyelország tovább megy, mint Strasbourg

Bekavart a CIA, meg valami kínzásokról is szó van az EU-ban, de Lengyelország ismeri a mondást: hazudj, amíg le nem buksz. És utána is. Vagy tényleg igazat mondanak?

2014.07.25 19:25MTI
Forrás: Wikipedia

A lengyel kormány várhatóan fellebbezést fog benyújtani a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának csütörtöki ítélete ellen, amely az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólagos lengyelországi börtönében elkövetett kínzások miatt elítélte Varsót - közölte Donald Tusk kormányfő pénteken.

Tusk azt mondta, a lengyel külügyminisztérium egyelőre vizsgálja az ügy anyagait. A kormányfő "szomorú történetnek" nevezte az ítéletet, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdésben a lengyel hatóságok is vizsgálatot folytatnak.

A miniszterelnök egyúttal azt is közölte, hogy nem fogja politikai fegyverként használni az ügyet az előző kormányok ellen, mivel az hatással lehet Lengyelország nemzetközi megítélésére és a lengyel titkosszolgálatok működésére is.

A strasbourgi testület döntésében kimondta, hogy a CIA titkos börtönt tartott fenn Lengyelországban, és ennek engedélyezéséért bűnrészesség vádjával ítélte el a kelet-közép-európai országot. Az ítélet szerint Varsó felelős egy palesztin és egy szaúdi állampolgár megkínzásáért, amelyet az ország területén 2002 és 2003 között követtek el.

A két férfinak, akiket az Egyesült Államok terrorizmussal gyanúsított, összesen 230 ezer eurós kártérítést ítélt meg a bíróság. Őket jelenleg egyébként a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton létesített börtöntáborban tartják fogva.

Korábban mindkét állam tisztségviselői tagadták, hogy bármiféle CIA-börtön működne a kelet-európai országban. Az Egyesült Államok felelősségét a strasbourgi testület nem vizsgálta, mivel az kívül esik hatáskörén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.