Gázai konfliktus

Halottá nyilvánították az eltűnt izraeli katonát

Az izraeli hadsereg pénteken halottnak nyilvánította Oron Sault, az az egyik gázai övezeti összecsapás után eddig eltűntként nyilvántartott katonát.

2014.07.25 18:51MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az elit Goláni” hadosztály őrmesterét egy közleményben olyan, csatában elesett katonának nyilvánították, akinek sírhelye ismeretlen helyen van. A határozatról értesítették a családot a katonai hatóságok, köztük a hadsereg a kérdésben illetékes vallási bíróságot vezető rabbi.

Mivel a katona eltemetésének helye ismeretlen, a családnak nem kell temetést rendeznie. A huszonegy éves Oron Saul annak a katonai járműnek volt egyik utasa, amelyet egy héttel ezelőtt a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei felrobbantottak egy közelről rálőtt páncéltörő rakétával a Gáza város Sedzsáíja nevű negyedében folyó harcokban. A páncélos mind a hét utasa életét vesztette.

Hat katona földi maradványait sikerült azonosítani, és eltemették őket. A szemtanúk elbeszélése szerint a felrobbantott jármű egy hatalmas tűzgömbbé változott, és senkinek sem maradhatott benne esélye a túlélésre. Az incidens után a Hamász bejelentette, hogy elraboltak egy Áron Saul nevű izraeli katonát, akinek az azonosító számát is közölték.

Az iszlámista szervezetek és Izrael között már többször volt olyan fogolycsere, amelyben élő foglyokat cseréltek ki halottak földi maradványaira. Ilyen volt például 2008-ban a Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezettel megkötött egyezmény, amikor két megölt katona holttestéért öt libanoni foglyot adott át Jeruzsálem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.