Elfojtotta a tüntetéseket

Távollétében ítélték életfogytiglanra a volt kirgiz elnököt

A kirgiz hatóságok életfogytiglani börtönbüntetésre és javainak elkobzására ítélték pénteken távollétében Kurmanbek Bakijev korábbi elnököt a 2010-ben lezajlott kormányellenes tüntetések elfojtásáért.

2014.07.25 14:14MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

Bakijevet már korábban is elítélték: tavaly februárban 24 év börtönt szabott ki rá egy kirgiz bíróság azokért a bűncselekményekért és szabálysértésekért, amelyeket 2005-től 2010-ig tartó elnöksége alatt követett el.

A hatóságok ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztés mellett döntöttek korábban Bakijev Janics nevű fivérének ügyében, aki az állami tisztségviselők védelmével megbízott szolgálat vezetője volt.

A legfelsőbb bíróság sajtószolgálata korábban közölte, Janics Bakijevet azokban a gyilkosságokban találták bűnösnek, amelyeket a hatalom a 2010-es népfelkelés véres megtorlásakor elkövetett. Bakijev fiaira távollétükben tíz év börtönbüntetést szabtak ki a kirgiz hatóságok pénzmosás és a hivataluk engedély nélküli elhagyása miatt.

Két magas rangú tisztségviselőt 25 év börtönre ítéltek, a kirgiz biztonsági szolgálat korábbi vezetője pedig 20 évet kapott. Mindegyik vádlottat a 2010. április 7-én lezajlott kormányellenes megmozdulások vérbefojtásában találták bűnösnek. A tiltakozások során több mint 80 ember életét vesztette, háromszázan megsebesültek.

Bakijev és fivére az események után elmenekült a szovjet utódállamból, és Fehéroroszországban talált menedéket. Biskek többször kérte kiadatásukat a fehérorosz hatóságoktól, Minszk azonban mindeddig megtagadta a kérést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.