Gázai konfliktus

Már több mint 800 palesztin áldozata van a gázai háborúnak

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint a halottak közül 181-en gyerekek, a sebesültek száma pedig 1200.

2014.07.25 07:19MTI
Forrás: youtube.com

Már több mint nyolcszáz halottja van a Gázai övezetben tizennyolcadik napja tartó izraeli hadműveletnek - közölték péntekre virradóra palesztin kórházi források.

A gázai mentőszolgálat összesítése szerint csütörtökön mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban, a halálos áldozatok többsége civil volt. Ezzel a halottak száma nyolcszáz fölé emelkedett. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint a halottak közül 181-en gyerekek, a sebesültek száma pedig 1200.

Csütörtökön csapás ért egy palesztin óvóhelyként használt ENSZ-iskolát a Gázai övezet északi részén. Legalább 17-en meghaltak, az áldozatok többsége gyerek. A sebesültek száma mintegy kétszáz volt. A palesztin és az izraeli fél eltérő magyarázattal szolgált a tragédiára, a felek egymást okolták a történtekért. Az ENSZ szerint az izraeli hadsereg tudta, hogy az épület óvóhelyként szolgál. Az izraeli katonai erők néhány napja ennek az iskolának a kiürítését kérték az ENSZ-től, mert azt állították, ott Hamász-harcosok tartózkodnak és katonai célokra használják a civilek védőpajzsa mögött.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-képviselő helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban a világszervezet főtitkárához és a Biztonsági Tanács ülésein elnöklő ruandai ENSZ-nagykövethez írt levelében azt kérte, hogy az ENSZ haladéktalanul folytasson le elfogulatlan és alapos vizsgálatot az iskola elleni támadás körülményeinek tisztázása érdekében, és állapítsa meg, kit terhel felelősség a bűntény elkövetéséért, hogy a tettest bíróság elé lehessen állítani.

"A nemzetközi humanitárius jog és az ENSZ-létesítmények sérthetetlenségéről szóló elv ilyen durva megsértése nem maradhat büntetlenül" - szögezte le levelében Rijád Manszúr.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.